Trots det något oväntade nejresultatet i folkomröstningen om fred i Colombia lever hoppet fortfarande bland delar av befolkningen. Under måndagen meddelade till exempel president Juan Manuel Santos, som i fredags tilldelades Nobels fredspris, att regeringen kommer att fortsätta förhandlingarna om ett stopp på det över 50 år långa och blodiga inbördeskriget i landet.
– Nu när vi inleder förhandlingar med ELN kan freden till slut bli fullständig, sade Santos sent under måndagskvällen i ett tv-sänt tal.
De tidigare fredsförhandlingarna, som pågått i över fyra år med landets största vänstergerilla, Farc, röstades ned med en knapp majoritet under förra söndagens historiska folkomröstning – där endast omkring 37 procent av de röstberättigade deltog. Trots den svidande förlusten för landets sittande president lovade Santos efteråt att fortätta jobba för en fredlig lösning på den konflikt som så länge plågat landets befolkning. Även Farc meddelade efter folkomröstningen att de tänker fortsätta arbeta för en fred.
Den vinnande nej-sidan i omröstningen har bland annat argumenterat för att ett ja till fred skulle innebära politisk legitimitet åt Farc. Det har också funnits en räddsla för att deras påverkan vid eventuella jordreformer skulle bli för stor och minska makten för de stora plantageägarna i landet. Ett annat argument har varit att ett fredsavtal med Farc inte skulle innebära någonting i praktiken då ELN, landets näst största gerilla, inte gått med på att lägga ned sina vapen.
Vi lovar att frige två av våra kidnappade innan förhandlingarna börjar.
Pablo Beltrán, ELN-ledare
Men under måndagen kom beskedet vid en presskonferens i grannlandet Venezuela, där representanter för så väl ELN som den colombianska regeringen medverkade.
– Vi lovar att frige två av våra kidnappade innan förhandlingarna börjar, förklarade ELN-ledaren Pablo Beltrán.
ELN, som står för Nationella befrielsearmén, bildades 1963 och beräknas ha omkring 5 000 medlemmar. De är främst aktiva i de delar av landet som har flest naturtillgångar och har genom åren gjort sig kända för en rad uppmärksammade kidnappningar av politiker och militärer.
Fredsförhandlingarna är tänkta att inledas den 27 oktober i Equadors huvudstad Quito.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr