Newroz, som har sin bas i Stockholm, sänder nyheter och underhållning på såväl kurdiska som persiska och når via satellit en stor publik i hela Europa och delar av Asien varje vecka.
I måndags släcktes dock sändningarna ned av det franska satellitbolaget Eutelsat och misstankarna riktas nu mot Turkiet, som den senaste tiden rensat det egna landet på fria medier.
Faruk Nozhatzadeh är vd på tv-kanalen. Han säger i en intervju med Sveriges Radio att beslutet kom hastigt. Endast två dagar efter att meddelandet kom stängdes sändningarna ned. Det franska satellitbolaget avbröt för så sent som en vecka sedan en annan kurdisk kanal med säte i Belgien utan förklaring. Ett agerande som enligt många bedömare tros bero på kraftiga påstötningar från den turkiska regimen.
Det är naturligtvis otänkbart att den turkiska staten inte skulle ligga bakom det här.
Jonathan Lundqvist, ordförande för den svenska avdelningen av Reportrar Utan Gränser
Jonathan Lundqvist är ordförande för den svenska avdelningen av Reportrar Utan Gränser. Han säger till Arbetaren att han själv tagit del av en begäran från den turkiska radio- och tv-myndigheten där de krävt att Eutelsat släcker den kurdiska kanalen Newroz.
– Det är naturligtvis otänkbart att den turkiska staten inte skulle ligga bakom det här, det ser jag som klarlagt.
Vad säger du om att Turkiet i sådana fall stänger ned en tv-kanal med bas i Sverige?
– Det har ju varit ett problem i flera år med att oberoende medier stängs ned i Turkiet. Men att de nu riktar verksamheten till både företag och tittare utanför det egna landet är oerhört allvarligt. Den turkiska staten befinner sig i fritt fall. Men här har även de europeiska företag som tillhandahåller infrastruktur för sändningar ett stort ansvar, att inte gå med på de här påtryckningarna.
Även om situationen för medier och journalister var dålig redan tidigare har läget enligt många bedömare förvärrats drastiskt sedan kuppförsöket i juli. Enligt en färsk rapport från Reportrar Utan Gränser har journalister blivit måltavlor under president Erdoğans utlysta undantagstillstånd och massor av gripandet har gjorts i försök att tysta kritik mot regeringens politik.
Det finns inga fria medier kvar i landet och de redaktioner som fortfarande existerar under häxjakten lider av en enorm självcensur.
Jonathan Lundqvist
Över 100 tidningar, radiokanaler och tv-kanaler har tvingats stänga och hundratals reportrar har fängslats och fått sina press och id-kort beslagtagna av polisen.
– Det finns inga fria medier kvar i landet och de redaktioner som fortfarande existerar under häxjakten lider av en enorm självcensur, säger Jonathan Lundqvist.
Enligt honom måste såväl den svenska regeringen som EU nu sätta större press på Turkiet för att påverka president Erdoğans stenhårda medielagar.
Enligt Sveriges Radio kommer Faruk Nozhatzadeh, vd på Newroz, nu att åka till Frankrike för att anlita advokater och få ärendet om nedsläckningen till domstol. Arbetaren har sökt Faruk Nozhatzadeh för en kommentar.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr