Omkring 17 000 andrahandsbostäder ligger ute på den populära annonssajten Blocket. Ungefär lika många nu som vid samma tidpunkt förra året – många försöker få tag på en lägenhet, speciellt i de större städerna.
FAKTA | Medelhyra och ökning av priserna på andrahandsmarknaden för lägenheter i några utvalda kommuner.
Källa: Blocket.se
Kommun
Medelhyra/mån och förändring i procent
Stockholm:
10 494 kr 7,4 %
Göteborg:
7 295 kr 13,3 %
Malmö:
7 069 kr 9,3 %
Uppsala:
6 943 kr 8,3 %
Helsingborg:
6 782 kr -3,6 %
Västerås:
6 369 kr 2,4 %
Jönköping:
6 198 kr 15,8 %
Linköping:
6 096 kr 7,5 %
Norrköping:
6 083 kr 7,4 %
Örebro:
5 823 kr 6,1 %
Men statistik som tidningen Hem & Hyra tagit fram med hjälp av Blocket visar att hyrorna höjts kraftigt det senaste året.
Snittet för en tvårummare i Stockholm ligger exempelvis på 12 500 kronor i månaden, en ökning med hela 7,4 procent. Störst har ökningen varit i Jönköping, där det idag nästan är 16 procent dyrare att hyra i andrahand jämfört med förra året, tätt följt av Göteborg och Malmö, städer där också utbudet av andrahandsbostäder minskat under samma period.
Men det är i Stockholm som priserna fortfarande är högst. Medelhyran där ligger i dag på 7 700 kronor för en etta. Något som gör det svårt för framförallt unga att ta sig in på bostadsmarknaden, menar Aidin Zandian, ordförande i föreningen Jagvillhabostad.nu.
– Det är oerhört problematiskt. Bara i Stockholm har vi omkring 100 000 unga som vill ha ett eget hem och som kan tänka sig att hyra i andra hand. Men sedan andrahandshyrorna i princip släpptes fria möjliggjordes de här priserna, säger Aidin Zandian.
Han säger att många av de som hör av sig till föreningen för tips på hur de ska går tillväga för att få tag i någonstans att bo är oroade över utvecklingen.
– Det absolut bästa vore ju givetvis att bygga fler permanenta bostäder. I dag är situationen oerhört osäker och allt sker efter uthyrarens spelregler. Det har med allt från nivån på hyran till att man kanske inte får använda tvättstugan att göra. För den som hur är alternativet oftast att inte ha tak över huvudet. Uthyraren kan ställa helt orimliga krav.
Hur påverkar det här människors möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden?
– Ju mer priserna bostadsrätter fortsätter att öka desto högre blir hyrorna. Vilket gör att den som hyr i andra hand i stället för att lägga undan pengar till ett eget sparande betalar av någon annans lån, säger Aidin Zandian.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr