Det var under tisdagen som turkiska säkerhetsstyrkor grep de båda borgmästarna Gultan Kisanak och Firat Anli i den stora kurddominerade staden Diyarbakir som på kurdiska heter Amed. Enligt säkerhetstjänsten var gripandena en del i den så kallade ”terrorutredningen” som pågått sedan sommarens statskuppförsök, men som av flera internationella bedömare anses vara ytterligare ett sätt för president Erdoğan att tysta sina kritiker.
Enbart under september greps 28 borgmästare runt om i landet och polis och militär har gått hårt åt så väl prokurdiska politiker som vänsteroppositionella, lärare, människorättsaktivister och granskande journalister. Tiotusentals personer har fängslats och rapporter om tortyr, mord och förföljelse i det allt mer auktoritära landet har skapat rubriker runt om i hela världen. Ändå har få länder reagerat på vad som sker.
– Läget är väldigt allvarligt. De växande övergreppen och förtrycket mot kurder fortsätter oavbrutet trots att det saknar rättslig grund och strider mot Europakonventionens skydd för mänskliga rättigheter. Trots alarmerande rapporteringar råder total tystnad hos det internationella samfundet, säger Keya Izol, ordförande i Kurdiska Riksförbundet, till Arbetaren.
Flyktingavtalet gör att EU inte törs gå längre än att rikta kritik och Turkiet utnyttjar läget för en väldigt brutal krigföring mot inte bara landets kurder utan mot alla som inte stödjer den sittande AKP-regeringen.
Keya Izol, ordförande i Kurdiska Riksförbundet
Strax efter gripandena av borgmästarna i staden, som länge varit själva hjärtat i den kurdiska självständighetsrörelsen, samlades tusentals människor till demonstrationer utanför stadshuset. Gultan Kisanak, vars kontor även besköts av polis i samband med gripandet som skedde på Ankaras flygplats, och den vice borgmästaren Firat Anli har starkt folkligt stöd i staden med nästan en miljon invånare. Tillsammans fick de 75 procent av rösterna i borgmästarvalet och polisen svarade demonstranterna med tårgas och vattenkanoner.
Men trots att EU uttryckt både kritik och oro över utvecklingen i de sydöstra delarna av Turkiet har mycket lite hänt. Anledningen, menar Keya Izol och många politiska bedömare med honom, är flyktingavtalet som gjort att Turkiet skaffat sig ett trumfkort i relationen till EU.
– Turkiet kan strunta i alla uttalanden. Flyktingavtalet gör att EU inte törs gå längre än att rikta kritik och Turkiet utnyttjar läget för en väldigt brutal krigföring mot inte bara landets kurder utan mot alla som inte stödjer den sittande AKP-regeringen. Målet är att provocera fram ett fullskaligt krig och kuva den civila delen av samhället, säger Keya Izol.
Borgmästarna sitter nu frihetsberövade och enligt åklagare handlar anklagelserna om att de ska ha uttryckt stöd för den kurdiska PKK-gerillan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. I andra städer där prokurdiska borgmästare gripits har de snabbt ersatts av Erdoğan-vänliga politiker.
Det prokurdiska vänsterpartiet HDP, som i parlamentsvalet i juni förra året fick över 13 procent av rösterna, gick snabbt efter gripandena ut och krävde att de båda borgmästarna skulle släppas.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till prenumeration@arbetaren.se om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr