Under natten mot onsdag avgörs vem som tar över som USA:s nästa president efter Barack Obamas åtta år vid makten.
Intresset i omvärlden har varit rekordstort och ingen annan presidentvalskampanj har bevakats lika hårt av svenska medier. Statistik visar att svensk press enbart under det här året nämnt de bägge kandidaterna hela 26 000 gånger, vilket är en rekordstor ökning jämfört med valet 2012.
En av anledningarna, enligt Dag Blanck, föreståndare vid Svenska Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, är Donald Trumps uppmärksammade kandidatur.

– Sverige är traditionellt sett väldigt USA-orienterat och intresset är alltid stort. Naturligtvis är det viktigt för hela omvärlden vem som styr, men den här valkampanjen har intresset varit ännu större och det beror naturligtvis på Donald Trump och det speciella genomslag han fått i media, säger Dag Blanck till Arbetaren.
Valkampanjen mellan Donald Trump och Demokraternas kandidat Hillary Clinton har uppmärksammats för att vara ovanligt smutsig. Dag Blanck håller med, men menar att det höga tonläget och de många hårda personangreppen inte är något nytt.
Han berättar att det redan år 1800 hölls en kampanj som än i dag omskrivs som extremt smutsig mellan de bägge kandidaterna Thomas Jefferson och den sittande presidenten John Adams.
Sedan är det också slående med den stora främlingsfientligheten och rädslan för omvärlden hos Trump, han vill isolera USA och det har vi inte sett tidigare.
Dag Blanck, föreståndare vid Svenska Institutet för Nordamerikastudier
Men att svenska medier nu rapporterar mer än förr beror till stor del på det höga tonläget och de många uppmärksammade utspelen från framför allt republikanernas omstridde kandidat Donald Trump.
– Det är ju en annorlunda politisk kultur i USA jämfört med här i Sverige och påhoppen är en del av det politiska spelet. Men Trump sticker ut eftersom han är en outsider som drivit sin kampanj full av lögner. Alla politiker småljuger visserligen ibland men här är det så uppenbart och de amerikanska journalisterna har haft svårt att förhålla sig till det. Sedan är det också slående med den stora främlingsfientligheten och rädslan för omvärlden hos Trump, han vill isolera USA och det har vi inte sett tidigare.
Men vilka skillnader kan vi märka av beroende på vem som vinner?
– Utrikespolitiskt har presidenten ett betydande handlingsutrymme. Och där kan det bli stor skillnad. Trump är till exempel kritisk till Nato och många av USA:s allierade och något av en Putin-kramare. Han är väldigt oförutsägbar medan Hillary Clinton står för en mer traditionell amerikansk linje i utrikespolitiken.
– Inrikes är det betydligt svårare att veta om det blir några skillnader. Eftersom USA är uppbyggt enligt maktdelningsprincipen så måste man få kongressen med sig för att något ska hända.
Det gäller att titta på delstaterna och inte på opinionsundersökningarna som gäller hela landet.
Dag Blanck, föreståndare vid Svenska Institutet för Nordamerikastudier
Kritiker menar att Hillary Clinton tillhör den politiska eliten baserad i Washington sedan lång tid tillbaka, att hon saknar verklighetsförankring och står nära allierad med finanseliten på Wall Street. Ändå har de stora fackföreningarna i landet gått ut hårt för att folk att rösta på henne.
Samtidigt har fastighetsmiljardären Donald Trump till stor del riktat in sig på den vita arbetarklassen i nordstaternas hårt ansträngda industristäder. Platser där många jobb inom den tunga industrin försvunnit de senaste åren och som beskrivs som det så kallade Rostbältet med en stor vit och missnöjd arbetarklass.
– Arbetarklassen i USA har traditionellt sett alltid röstat demokratiskt, men nu spelar Trump på dessa väljare med en protektionistisk politik och för honom är det här en viktig kärngrupp. Ett betydande stöd för honom kommer från globaliseringens förlorare. Om man tittar på Kalifornien till exempel, som har en helt annan ekonomisk tillväxt och kreativitet jämfört med exempelvis Ohio så är Hillary Clinton betydligt större där än Donald Trump, säger Dag Blanck.
Vad tror du, har Donald Trump en realistisk chans att bli vald till president?
– Man kan aldrig vara tvärsäker på någonting och han har gått ikapp i många mätningar. Men det gäller att titta på delstaterna och inte på opinionsundersökningarna som gäller hela landet. Hillary Clinton har ett försprång men Trump har fortfarande en inte helt obetydlig chans att vinna.