I den första längre intervjun efter den omdiskuterade valsegern i USA:s presidentval säger Donald Trump i tv-programmet CBS 60 minutes att han vill att landet utvisar två till tre miljoner papperslösa invandrare. Främst ska det handla om personer som dömts för mindre brott, som till exempel narkotikabrott.
Trump tillägger också att det omtalade och hårt kritiserade förslaget att bygga en mur mot Mexiko kommer att bli verklighet.
– Jag är väldigt bra på sådant här. Det kallas byggande, säger Trump till CBS reporter.
Ända sedan valnatten har flera stora demonstrationer ägt rumt på spridda platser i hela USA. Många, framförallt människor som tillhör de redan hårt utsatta minoritetsgrupperna i landet, har öppet pratat om rädslan de känner inför den nya presidenten och hans rasistiska uttalande i flera frågor.
Donald Trump tillträder inte som president förrän den 20 januari nästa år, men har redan haft ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin som gratulerade till segern över Hillary Clinton. De båda ska enligt flera internationella medier uttryckt att de ser fram emot ett konstruktivt samarbete.
Ett möte mellan Trump och Putin håller också på att planeras in och Trump har flera gånger under den nyss avslutade valrörelsen berömt den allt mer auktoritära Putin vid sina framträdanden. Den ryske presidenten har också kallat Trump för en bättre ledare än Barack Obama och många politiska bedömare fruktar för vad de nya relationerna mellan de båda supermakterna kan komma att innebära.
Det här bekräftar den ideologiska inriktningen som Donald Trump gick till val på.
Mats Eriksson, Utrikespolitiska institutets direktör
Strax innan CBS-intervjun offentliggjorde även Donald Trump sina planer på sin kommande stab. Något som också det rört upp mycket känslor i det redan djupt splittrade USA. Som stabschef valdes nämligen det republikanska partiets ordförande Reince Priebus. En erfaren politiker som sedan länge tillhör det etablissemang Donald Trump gick hårt åt under valrörelsen och en person med känningar åt alla håll inom det konservativa högerpartiet.
Men ännu mer uppseendeväckande var valet av politisk rådgivare och strateg. Där valdes nämligen Steve Bannon, chefen för den djupt högerpopulistiska och reaktionära nyhetssajten Breitbart News.
Att säga att Bannon spridit rasism och sexism genom sin nyhetssajt, det håller även de flesta vanliga republikaner med om. Men nu har åsikterna tagit sig in i Vita Huset.
Mats Eriksson, Utrikespolitiska institutets direktör
Flera svenska liknelser har redan gjorts med att den rasistiska sajten Avpixlats redaktör skulle väljas till rådgivare för statsministern och Steve Bannon har flera gånger anklagats för bland annat antisemitism, rasism och sexism. Han var rådgivare åt Trump i valet och anses av många vara den som ligger bakom den nyvalde presidentens framgångar.
– Det här bekräftar den ideologiska inriktningen som Donald Trump gick till val på. Det är knappast ens kontroversiellt att säga att Bannon spridit rasism och sexism genom sin nyhetssajt, det håller även de flesta vanliga republikaner med om. Men nu har åsikterna tagit sig in i Vita Huset, säger Utrikespolitiska institutets direktör Mats Eriksson till Arbetaren.
Mats Eriksson säger även att Steve Bannon genom Breitbart News varit en viktig del i den så kallade white supremacy-rörelsen som samlar allt från högerpopulister till uttalade nazister och menar att nyhetssajten är till för dem som tycker att republikanska Fox News är vänsterliberalt.
Andra frågor som oroat människorättsaktivister i USA sedan valresultatet presenterades är Donald Trumps kommande val av domare till landets högsta domstol. Där har han redan deklarerat att han vill se abortmotståndare från den så kallade pro life-rörelsen och personer som försvarar de fortfarande väldigt liberala vapenlagarna i landet.
– Det här är väldigt oroande för de som menar att högsta domstolens skydd för de grundläggande abortlagarna är viktigt. Det som nu sker är en stark politisering av domarutnämningar och det kommer naturligtvis att ytterligare bygga på de redan stora splittringarna som finns i landet, säger Mats Eriksson.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr