Utvecklingen är oroande. Bostadsbristen i Sverige är omfattande och allt fler saknar eget tak över huvudet. Samtidigt visar den nya rapporten ”Hemlös 2016, bostäder för ekonomiskt svaga hushåll”, från Stockholms Stadsmission, att över hälften av landets kommuner bryter mot bostadsförsörjningslagen och saknar ordentliga riktlinjer för att åtgärda problemen.
– Civilsamhället kan inte göra jobbet. Det behövs en ny nationell hemlöshetsstrategi och fler billiga bostäder, säger Marika Hjelm Siegwald, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission, till Arbetaren.
Vi vill också införa en nationell tak över huvudet-garanti, ingen ska sova på gatan i vårt samhälle. I grunden är bostad en mänsklig rättighet.
Marika Hjelm Siegwald, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission
Marika Hjelm Siegwald och hennes kollegor märker tydligt av det nya läget. De senaste fem åren har antalet besök på Stockholms Stadsmission ökat med över 50 procent. Människor som desperat kommer in efter att ha blivit av med sin bostad, eller ännu inte lyckats ta sig in på bostadsmarknaden, hoppas få hjälp med tak över huvudet.
Och bland de som söker hjälp utmärker sig en ny grupp. Det handlar om personer med för låga inkomster för att få hyra en lägenhet. Ett ökande problem i takt med att bostadsmarknaden hårdnat. Det kan handla om både barnfamiljer och personer med låga pensioner, människor som enligt Stadsmissionen, inte tidigare riskerat att hamna i hemlöshet.
– Nu måste det till en mer aktiv och långsiktig bostadspolitik. Förutom en nationell hemlöshetsstrategi behövs sanktioner för kommuner som inte följer bostadsförsörjningslagen. Vi vill också införa en nationell tak över huvudet-garanti, ingen ska sova på gatan i vårt samhälle. I grunden är bostad en mänsklig rättighet, säger Marika Hjelm Siegwald.
I Stockholms Stadsmission nya rapport om hemlöshet visar statistik bland annat att hela 52 procent av landets kommuner inte följer bostadsförsörjningslagen. År 2014 genomförde endast 16 av de 277 kommuner i Sverige som har kommunala bostadsbolag värdeöverföringar med stöd av kommunens bostadsförsörjningsansvar.
– Vi ser samma problem som vi har här i Stockholm på flera håll runt om i landet. Utan egen bostad och en dörr att stänga om sig försvinner fundamentet och grundtryggheten i livet. Det medför bland annat att man inte kan ta sig in på arbetsmarknaden eller påbörja en utbildning, säger Marika Hjelm Siegwald.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr