Efter en turbulent höst med flera strejker och stora protester utlyste GSEE, de privatanställdas fackliga paraplyorganisation, generalstrejk i Grekland. Detta som ett led i EU:s och Internationella valutafonden, IMF:s krav på flera omfattande nedskärningar i bland annat pensionssystemet samt stora inskränkningar för fackföreningarnas arbete i landet.
IMF och EU, som just nu förhandlar med den sittande vänsterregeringen i Aten, ställer hårda krav för fortsatta nödlån till det krisdrabbade Grekland. Samtidigt växer frustrationen hos dem som drabbats hårdast av den nuvarande ekonomiska situationen.
Uppmaningen till ett dygns generalstrejk kom efter det att landets offentlighetsanställda strejkade redan i november i protest mot de planerade privatiseringskraven och arbetsmarknadsreformerna som lagts fram av fordringsägarna.
I morgon, torsdag, väntas därför stora delar av samhället stanna upp, då bland annat de sjöfartsanställdas fackförbund PNO, som strejkat i hamnen i Pireus sedan den 2 december, utökar sina stridsåtgärder genom att uppmana samtliga sina medlemmar att delta i strejken.
IMF har ingen förståelse för vad som verkligen händer i Grekland. Deras krav och politik har varit katastrofal för grekiska arbetstagare.
Shara Burrow, ITUC:s generalsekreterare
I ett uttalande säger representanter för PNO att de vägrar backa så länge inte regeringen gör det. Och deras åtgärder kan bli kostsamma då inga fartyg kommer att kunna lägga till vid landets största och mest betydelsefulla hamnar under det dygn strejken väntas pågå.
– IMF har ingen förståelse för vad som verkligen händer i Grekland. Deras krav och politik har varit katastrofal för grekiska arbetstagare och försatt landet i en situation helt utan väg för återgång till tillväxt och sysselsättning. De har bara försatt landet i ännu djupare problem och lämnat människor i svår fattigdom, säger den fackliga internationalen ITUC:s generalsekreterare, Shara Burrow, i ett pressmeddelande till stöd för de strejkande.
ITUC uppmanar samtidigt IMF, EU och den övriga trojkan att upphöra med den nuvarande politiken och i stället hjälpa Grekland att komma på fötter. Dagens krav på den sittande regeringen innebär bland annat sänkta pensioner, omfattande privatiseringar och begränsad strejkrätt – något stora delar av det grekiska folket vänt sig mot.
För premiärminister Alexis Tsipras som just nu förhandlar med långivarna kan situationen sluta med nyval om de pågående samtalen bryter samman. Det befarar flera politiska experter som följer utvecklingen i landet.
Den ekonomiska krisen i landet har pågått under sju år och lämnat tiotusentals människor i fattigdom och arbetslöshet. Så sent som den 24 november gick landets statsanställda läkare, lärare och kommunalanställda ut i en 24 timmar lång strejk utlyst av fackförbundet Adedy.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr