Bemanningsföretaget Oranges affärsidé blev för magstark även för arbetsköparorganisationen Almega, som strök dem ifrån sin auktoriseringslista. Företaget, som hyr ut sjuksköterskor från Östeuropa, vägrar anställa vårdpersonalen i det svenska bolaget så att de omfattas av svenska kollektivavtal.
Företaget väljer nu att lämna arbetsköparorganisationen i protest.
– Ja, vi har valt att göra det helt enkelt. Den lösning som vi presenterade har ju Almega bemanningsföretagen inte godtagit. Då anser vi att det inte är meningsfullt att vara kvar, säger Lars Hezsö, vd för bolaget.
Den lösning som vi presenterade har ju Almega bemanningsföretagen inte godtagit. Då anser vi att det inte är meningsfullt att vara kvar.
Lars Hezsö, vd, Orange
Den lösning som han åsyftar var att, i stället för att direktanställa personalen i det svenska bolaget, göra dotterbolagen i Östeuropa till filialer av Orange Personal AB. Men det köpte inte Almega.
– Vi kom fram till den att lösningen inte räcker för vår auktorisation därför att sjuksköterskorna fortfarande inte ingår i kollektivavtalet. Kollektivavtalet är grunden för auktorisationen. För Oranges sjuksköterskor gäller arbetsrätten i de länder där de har sin anställning, som i Litauen, säger Ann-Kari Edenius, Bemanningsföretagens förbundsdirektör, till Vårdfokus.
Turerna kring Orange har varit många och ett flertal skandaler i Norge har lett till en total bojkott från norska vårdinstanser. Men trots detta, och avsaknaden av kollektivavtal för de uthyrda, fortsätter svenska landsting att anlita bolaget.
Fastän bolaget redan under sommaren strukits från auktoriseringslistan förlängde Södermanlands läns landsting kontraktet med bolaget i november förra året. Och Anders Hezsö oroar sig inte heller för att deras uttåg ur Almega kommer att ha någon nämnvärd effekt på affärerna.
– Vi får förklara igenom en gång till, men jag tror inte att det kommer bli svårare att hitta kunder, säger han.
Till tidningen Vårdfokus uppger vd:n att han försäkrar för alla kunder att bolaget har avtal med Vårdförbundet. Den uppgiften är i sak inte felaktig, men avtalet gäller bara administrativ personal i det svenska bolaget. Både Vårdförbundet och Almega är överens om att avtalet inte gäller den personal som faktiskt hyrs ut.

Men enligt Lars Herzsö har den uthyrda personalen samma villkor som den administrativa, något som varken arbetsköparorganisation eller fack köper. Enligt Herzö är det Vårdförbundet som har nekat företaget att teckna något annat avtal. Han försäkrar också att upplägget inte har ekonomiska motiv. Det köper inte Vårdförbundet heller.
– Han fortsätter vilseleda. De har inte något kollektivavtal med oss för sjuksköterskorna. Vi har inte fått någon förhandlinsframställan från Orange, eller någon annan propå om det heller. Eventuellt är han inte insatt vad kollektivavtal beyder. Jag tror att det är ekonomiska drivkrafter bakom det här upplägget, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.