Enligt en undersökning som nyligen gjordes av den kvinnliga journalisten Shahnaz Munni vid tv-kanalen News 24, är 95 procent av dem som arbetar för pressen i Bangladesh män. Inom de elektroniska medierna är mansdominansen något mindre, där utgör kvinnorna 25 procent.
Sociala konventioner utgör ett hinder för kvinnliga reportrar, men samtidigt har allt fler unga kvinnor bestämt sig för att utmana traditionen. En av dem är Wahida Zaman som nyligen började arbeta som praktikant för den oberoende nyhetsbyrån United News of Bangladesh, UNB.
– Innan jag jobbade som journalist var jag fotograf. Men journalistiken kan ge mig allt jag vill göra i ett paket – jag kan resa, träffa nya människor, få reda på nyheter och ta massor av bilder. Det var där drömmen om att bli journalist började, berättar Wahida Zaman.
Men kombinationen att vara kvinna och journalist i landet är inget lätt val.
– Du ställs inför vissa hinder, verkliga utmaningar, och de börjar redan i hemmet, säger hon.
Hot och trakasserier har blivit en del av jobbet för kvinnliga reportrar.
Nadia Sharmeen, reporter för tv-kanalen Ekattor TV
Enligt Wahida Zaman är det vanligt att unga kvinnors familjer protesterar mot yrkesvalet, eftersom många menar att jobbet är alldeles för farligt.
– I vårt samhälle motarbetas du ofta om du är kvinna. Du kommer inte att gå långt eftersom du är kvinna, du kan inte resa ensam eftersom du är kvinna, du kan inte arbeta sena kvällar eftersom du är kvinna och du är inte modig nog att bedriva undersökande journalistisk eftersom du är kvinna. Och ursäkterna bara fortsätter, säger Wahida Zaman.
Nadia Sharmeen, reporter för tv-kanalen Ekattor TV, blev för några år sedan attackerad i samband med att hon bevakade en demonstration som organiserats av den islamistiska gruppen Hefazat-e-Islam i huvudstaden Dhaka.
– Hot och trakasserier har blivit en del av jobbet för kvinnliga reportrar, säger hon, men understryker samtidigt att bangladeshiska kvinnor ställs inför svåra situationer inom alla delar av samhället.
Sanchita Sharma, nyhetsredaktör vid Boishakhi Television, hävdar att det blivit betydligt lättare med tiden att arbeta som kvinnlig journalist och att antalet kvinnor inom branschen långsamt ökar. Men hon påpekar att många kvinnor blir nyhetspresentatörer i stället för reportrar eller redaktörer, vilket gör det svårare för dem att göra karriär och bli chefer.
Sanchita Sharma säger att männen som styr över landets Nationella pressklubb är motsträviga när det gäller att godkänna nya kvinnliga medlemmar.
– Det är hemskt att endast 54 av pressklubbens 1 218 medlemmar är kvinnor, säger hon.
Rashada Akhter Shimul, som arbetar vid Somoy TV, säger att manliga chefer ofta undviker att dela ut jobb till kvinnliga kollegor när det handlar om tunga nyhetshändelser, som kriminalfall eller frågor som rör landets toppolitiker.
Andra bedömare påpekar att det är mycket sällsynt att kvinnliga journalister får chefspositioner på redaktionerna, vilket i sin tur leder till att förändringarna går långsamt.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.