Det var i juni i år som beskedet om att 160 hamnarbetare skulle varslas om uppsägning, efter en långtgående strid mellan Hamnarbetarförbundet och hamnföretaget APM Terminals. Tidigare i veckan påbörjade företaget utdelningen av uppsägningarna. Detta fick många att reagera – uppenbarligen stämde inte LAS-listorna. Bland annat hade arbetare vars anställning sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1993 plötsligt sagts upp.
Erik Helgeson från Hamnarbetarförbundet var en av de som påtalade felen. Till Arbetaren säger han säger att företaget ”inte haft en siffra rätt”, vilket han menar varit uppenbart sedan första varslet kom, i vintras.
– Vi har påtalat att de inte har korrekt underlag i snart sex månader. Men det är ju en del av deras unionbusting-taktik gentemot oss, att de inte ska ta intryck av någonting som vi säger. Även om det är sakliga upplysningar, säger Helgeson till Arbetaren.
Vi har påtalat att de inte har korrekt underlag i snart sex månader. Men det är ju en del av deras unionbusting-taktik gentemot oss, att de inte ska ta intryck av någonting som vi säger.
Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet
När uppsägningarna kom igång tidigare i veckan svarade Annika Hilmersson, APM Terminals kommunikationschef, att företaget visst följer regelverket.
– Den interna processen pågår just nu, det är något vi måste göra. Självklart följer vi alla de LAS-regler som vi ska göra som arbetsgivare, sade Hilmersson till SVT Nyheter.
Även om företaget nu stoppat uppsägningarna tillfälligt har de inte tagit tillbaka de besked som redan gått ut, även då de enligt LAS är inkorrekta. Erik Helgeson säger att han tycker det är pinsamt.
– Jag fattar inte vad de håller på med. Jag ser verkligen inget rationellt skäl, varken politiskt eller taktiskt, till varför de inte drar tillbaka uppsägningar de redan delat ut, säger han.
Han menar att företaget präglas av låg kompetens och en destruktiv personalpolitik.

– APM Terminals klarar inte av det här. Det här är ytterligare ett uttryck för att de skiter i sin personal, men också skiter i om de framstår som några jävla flöjtar, eftersom de då bara kan hävda att det inte var så de menade. De har haft för mycket makt under för lång tid.
Under sommartider har det varit svårt att få tag i någon som kan ta ett beslut i frågan. Hamnarbetarförbundet säger att de har försökt. Enligt Erik Helgeson är det ingen av de som arbetar där nu som vågar agera och hela bolagsledningen är borta. Uppsägningarna utförs av arbetsledarna i hamnen, som i princip bara fått namn på vilka de ska avskeda, utan tillhörande uppgifter, menar Erik Helgeson.
– Arbetsledarna får inte se LAS-listan, de får bara info om vilka de ska säga upp. De hade inte ens alla papper som ska vara med i ett uppsägningsbeslut. De hade ledningen också missat. Det är bara Kalle Anka alltihopa.
Vi kommer se över LAS-listorna då vi funnit några felaktigheter.
Annika Hilmersson, kommunikationschef, APM Terminals
Till P4 Göteborg säger Annika Hilmersson att de nu förlänger processen med en vecka.
– Vi kommer se över LAS-listorna då vi funnit några felaktigheter.
Erik Helgeson tycker att det är ignorant.
– De framstår bara som ett gäng clowner. Men själva tycker de inte att det är någon stor sak om de bryter mot lagar. Därmed åt andra hållet, om en anställd bryter mot ”code of conduct” – något som bara är en företagspolicy – då slår de ned som en hammare på folk, säger han till Arbetaren.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.