I helgen samlades ett hundratal demonstranter på gatorna och i kajaker nära Göteborgs hamn. Anledningen är att det just nu pågår förberedelser för en fossilgasterminal i Skarvikshamnen. Det är flytande naturgas – LNG, Liquefied natural gas – som den nya terminalen ska ta emot, för att bland annat sälja vidare.
Enligt FN:s klimatpanel IPCC har fossilgas lika hög klimatpåverkan som andra fossila bränslen som kol och olja. Det släpps bland annat ut stora mängder metan under hanteringen.
– Metan är en 86 gånger kraftigare växthusgas än koldioxid enligt IPCC. När en ser på fossilgasens klimatpåverkan ur hela gasens livscykel, alltså från dess att gasen utvinns, hanteras, transporteras och slutligen förbränns, visar den nyaste forskningen på att fossilgas har minst lika stor klimatpåverkan som kol, säger Fanny Sannerud, aktiv i kampanjen Fossilgasfällan, till Arbetaren.
Inom kort ska ett beslut tas om det ska bli tillåtet att sälja den här gasen i Sverige. Det är energiminister Ibrahim Baylan som, enligt aktivisterna, har möjlighet att påverka beslutet, då det är hans departement som i början av hösten kommer att godkänna eller avslå koncessionsansökan för terminalen i Göteborg.
På Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i april i år beslutade partiet att de ”ska verka för att göra klimatpolitiken rättvist utformad, både nationellt och globalt”. Ibrahim Baylan sade dessutom i sitt tal att Socialdemokraterna vill ”fasa ut naturgasen helt och hållet, först i Sverige och sedan i Europa”.
Fanny Sannerud tycker att det nu är dags för Baylan att stå upp för sina ord och stoppa planerna för mer fossil infrastruktur. Hon menar också att man måste jobba på flera sätt och bygga alternativa strukturer samtidigt.
– I stället för att vi ska vara beroende av smutsig energi behöver vi se till att vi själva har makten över energin. Det kan ske genom lokal produktion, förnybar förstås och i till exempel kooperativ. Där arbetarna styr över arbetena och där energin inte utvinns på andras eller planetens bekostnad, säger Fanny Sannerud till Arbetaren.
I stället för att vi ska vara beroende av smutsig energi behöver vi se till att vi själva har makten över energin.
Fanny Sannerud, aktiv i kampanjen Fossilgasfällan
Fossilgasfällan menar att det faktum att det förbereds ett stort fossilt projekt rimmar illa med klimatavtalet från Paris där flera länder satt som mål om att bli fossilfria välfärdsländer inom kort.
Miljöorganisationen Jordens Vänner har tidigare menat att bygget i hamnen ”grönmålas” (från engelskans greenwashing), det vill säga presenterats som ett klimatvänligt alternativ – i det här fallet till kol och olja. I en intervju med Göteborgs-Posten säger Jöran Fagerlund från Jordens Vänner att Göteborgs stads stöttande av LNG-terminalen inte alls går ihop med de uttalade klimatambitionerna som staden har.
– Det går ju stick i stäv. En sjöfart med fossila bränslen är ohållbar. Ska man göra en sådan här investering så ska man inte bygga fossil infrastruktur, man ska satsa på biogas med en gång. Det är nu det måste ske, säger han till GP.
Ännu har inte aktivisterna fått något svar eller reaktion från beslutsfattare, Göteborgs stad eller Göteborgs hamn. Dock fanns fler syften med aktionen.
– Ett av syftena har ju varit att lyfta den här frågan i media för att ifrågasätta och stoppa fossilgasutvecklingen i hela landet. Sen har vi velat lära ut direktaktionsmetoder och vikten av att agera för sånt man tror på. De sakerna har vi redan sett resultatet av, Fanny Sannerud till Arbetaren.
Hon säger också att det här känns som en bra start för debatten om fossilgas och att aktionen skulle kunna betraktas som en viktig del av ”avslutningskapitlet för den fossila eran i Sverige”.
– Det är ett symboliskt steg mot att vi tillsammans tar kontroll över produktionen av den energi vi är så beroende av, säger Fanny Sannerud.
Protesterna mot fossilterminalen i helgen var en del av Climate Camp Sweden, ett sommarläger på Hisingen i Göteborg arrangerat av Fossilgasfällan, Fältbiologerna, Fossil Free Sverige och Jordens Vänner. Campet var enligt arrangörerna till för att skapa en plats för gräsrötter. Exempel på programpunkter var föreläsningar om ekofeminism, nerväxt, fossilgas, klimaträttvisa och intersektionella samtal med deltagare från olika rättviserörelser.
– Campet grundade sig i att deltagarna själva höll i programpunkter och hjälpte till med sysslor på campet, vilket gick strålande, säger Fanny Sannerud till Arbetaren.