För inte allt för länge sedan kunde vi läsa om massdemonstrationer efter gruppvåldtäkter i Indien. Julia Wiræus är frilansjournalist och bodde vid tillfället i Delhi för andra omgången.
I boken De kallade henne Delhi Braveheart rapporterar hon från tiden efter den uppmärksammade händelsen då en kvinna avled av sina skador sedan hon våldtagits och misshandlats svårt på en buss 2012.
[BOK] De kallade henne Delhi Braveheart
Julia Wiræus
Leopard förlag, 2017
Wiræus fokus ligger på kvinnors rättigheter och i boken har hon har intervjuat personer som berättar om kvinnors situation, om synen på kön och sexualitet liksom sexuell frigörelse. Hon låter oss möta allt från uppkopplade, högutbildade kvinnor som svajpar på dejtingsajter och självförsörjande kvinnor som låter föräldrarna och astrologin avgöra lämplig äktenskapspartner, offret från en syrattack som driver en skönhetssalong och kommunisten från en hinduisk familj som är sambo med sin muslimske pojkvän.
Därtill har vi reportagen där hon följer transkvinnor, och ges både glimtar av deras villkor liksom lika skiftande, långa historia. Som man i sig hade velat läsa mer om, i synnerhet hur den ska ha gestaltat sig innan britterna kom. Sedan några år tillbaka har ett tredje kön fått officiell status, vilket underlättat mycket för de hundratusentals transpersonerna i landet, även om hon också möter transpersoner som inte använder begreppet.
Sedan några år tillbaka har ett tredje kön fått officiell status, vilket underlättat mycket för de hundratusentals transpersonerna i landet.
Vi får läsa om förändringar som skett i lagstiftningen och en del utrymme ägnas också åt att ge oss en inblick i historia, juridik och politik liksom hindunationalisters syn på kvinnans roll, vilket är välbehövligt då det finns så pass mycket man känner att man behöver en förförståelse till för att hänga med i. Som när hon kommer till den koloniala historien och hur lagstiftningen ibland blir paradoxal när brittiska lagar från 1700-talet kommer in i bilden, eller hur den koloniala synen på sexuella handlingar där oral och anal penetration är olagliga, vilket drabbar framförallt män som har sex med män.
Wiræus träffar slutligen även modern till Jyoti, som kvinnan på bussen hette, som önskar att gärningsmännen dömts hårdare, samt en människorättsaktivist som berättar sin syn på rättegångarna och straffen.
Men blickarna riktas också ut från Indien i mötena, mot en ensidig syn på Indiens kvinnor utifrån eller på problem på flygplatser transpersoner möter när de ska resa utomlands, men också kommentarer som sätter fokus på patriarkal ordning i väst.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr