Facket Kyrkans akademikerförbund och arbetsköparna inom Svenska kyrkan har inte kunnat komma överens om ett nytt avtal. Trots det är de årliga löneförhandlingarna igång.
Det fick Svenska kyrkans arbetsköparorganisation, Skao, att skicka ut en uppmaning till församlingarna att inte höja lönen för de som är med i facket. Att just fackmedlemmarna ska förvägras löneförhöjning är ”en olovlig stridsgärd” och ett brott mot Lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL, enligt Kyrkans akademikerförbund som nu kallat in jurist.
– Det är uppenbart att man gör det här för att påverka motparten. Om arbetsgivaren går ut och säger att de inte ska ge löneförhöjning innebär det att man inte tänker följa avtalet. Att vidta något sådant under tiden avtalet och fredsplikt gäller är att betrakta som olovlig stridsåtgärd, säger Tommy Iseskog, fackets anlitade jurist.
Det hårda gensvaret fick arbetsköparna att i ett nytt utskick och även på hemsidan försöka mildra budskapet:
“I och med att arbetsgivarorganisationen frånträdde förhandlingarna, finns nu inget förbud mot lokala förhandlingar. Arbetsgivaren är skyldig att förhandla om Kyrkans Akademikerförbund kallar till förhandling. Det inkluderar löneförhandlingar”, skriver arbetsköparna på sin hemsida.
Men de varnar också församlingarna för att de, genom att höja lönerna, kan råka ge de anställda för hög lön. De upprepar därför igen: “Därför rekommenderar arbetsgivarorganisationen att inga löneökningar medges till medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund i dagsläget”.
– Att det inte finns en procentsats för 2017 är inget hinder för lokala löneförhandlingar eller individuella lönesättande samtal. Avtalets övriga delar gäller fortfarande. Då har våra medlemmar också rätt till löneökning, precis som alla andra arbetstagare i Svenska kyrkan, säger Vibeke Hammarström, kanslichef på Kyrkans akademikerförbund till Lag och Avtal.
Kyrkans ändrade ton förändrar dock ingenting annat än att de som begår brottet är de församlingar som följer rekommendationen, enligt fackets jurist. Han varnar därför själv församlingarna att alla som hörsammar arbetsköparorganisationens uppmaning riskerar stämning och skadestånd på 100 000 kronor.
Men det faktum att det också inriktar sig på medlemmarna i ett specifikt fack är extra problematiskt.
– Om syftet är att påverka deras medlemskap skulle det också kunna vara en föreningsrättskränkning. Det är möljigt att det är syftet, säger Tommy Iseskog.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.