Rapporten, som lades fram den 22 november, visar att 94 procent av länderna i regionen numera har infört regelverk och handlingsplaner för att skydda kvinnor, jämfört med 74 procent av länderna 2013.
Samtidigt varnar rapporten, From Commitment to Action: Policies to End Violence against Women in Latin America and the Caribbean, för att antalet mord på kvinnor ökar. I två av fem fall har kvinnor som mist livet gjort det till följd av våld i hemmet. Omkring 30 procent av kvinnorna har utsatts för våld av sin partner och nära 11 procent har utsatts för sexuellt våld av någon annan än sin partner.
Susana Chiarott från den latinamerikanska/karibiska organisationen Cladem, som verkar för kvinnors rättigheter, menar att antalet kvinnomord i praktiken utgör ett dolt folkmord.
– Om samma antal människor skulle dödas av etniska, religiösa eller andra skäl skulle myndigheter och människor i allmänhet reagera annorlunda. Men nu finns det en mindre medvetenhet eftersom det handlar om kvinnor, säger hon.
Om samma antal människor skulle dödas av etniska, religiösa eller andra skäl skulle myndigheter och människor i allmänhet reagera annorlunda.
Susana Chiarott, Cladem
Trots de avsevärda framstegen som gjorts när det gäller nationella handlingsplaner har regionen det största antalet fall av våld där kvinnor utsätts av någon annan än sin partner. Regionen har det näst största antalet fall av våld där kvinnor utsatts av sin partner, säger Susana Chiarott.
– Det finns välorganiserade kampanjer mot kvinnors rättigheter. Konservativa sektorer i alla länder i regionen är knutna till varandra och utformar gemensamma strategier och aktiviteter. Attackerna mot den så kallade jämställdhetsideologin kopieras och genomförs på samma sätt i länder som Argentina, Bolivia, Brasilien, Colombia, Dominikanska republiken, El Salvador, Mexiko, Paraguay, Peru eller Uruguay.
Bland annat försöker man sätta stopp för sexualundervisning, jämställdhet, likabehandling och icke-diskriminering på grund av sexuell läggning inom skolornas läroplaner. I vissa fall sätter man stopp för lagliga aborter.
– Det här är ett uttryck för den globala koloniala fundamentalismen. Det handlar om en offensiv som är anti-feministisk, transfobisk och homofobisk och som ultrakonservativa sektorer och evangeliska kyrkor står bakom, säger Karina Bidasecam vid det regionala forskningsrådet Clacso.
I Colombia arbetade konservativa krafter aktivt emot att fredsavtalet innehöll ett jämställdhetsperspektiv.
– Feminazi är ett begrepp som börjat användas av dessa krafter för att beskriva dem av oss som försvarar likabehandling och icke-diskriminering på grund av sexuell läggning och de kvinnor som vill stoppa kvinnomorden, säger Karina Bidasecam.
Tonårsgraviditeterna ökar i Latinamerika och Karibien och det är den enda regionen i världen där det sker. Det framhöll 150 organisationer vid ett uttalande i samband med Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheters möte den 24 oktober i Montevideo i Uruguay.
När feministiska organisationer höll ett möte i Montevideo för ett år sedan slog de fast att regionen möter demokratiska bakslag som ett resultat av att man mött många nya hinder som underminerar medborgarnas vilja genom att nya regeringar utestänger kvinnor allt mer.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.