Det var med en knapp marginal som vicepresidenten sedan 2014 och den tidigare antiapartheidaktivisten, fackpampen och senare styrelseproffset inom näringslivet Cyril Ramaphosa under måndagen valdes till regeringspartiet ANC:s nye partiledare.
Röstsiffrorna på kongressen blev sammantaget 2 440 mot 2 261, och visar därmed på den djupa splittring som finns i det hårt prövade partiet. Nu väntar av allt att döma en tuff tid för att locka tillbaka de väljare som ANC tappat de senaste åren.
Cyril Ramaphosa har en brokig och kontroversiell karriär inom både fack och näringsliv bakom sig. Under den vilda strejken vid Marakanagruvan 2012 satt han exempelvis i styrelsen för företaget när 34 strejkande arbetare sköts till döds av tungt beväpnad polis. Hans kandidatur till partiledarposten har främst stöttats av medelklassen och näringslivet.
Samtidigt har missnöjet mot rivalen Nkisazana Dlamini-Zuma varit utbrett i partiet eftersom de omfattande korruptionsanklagelser som riktats mot hennes ex-man, den nuvarande presidenten Jacob Zuma, svärtat ned stora delar av hennes kampanj.
Vissa menar att han står näringslivet för nära medan andra påstår att eftersom han redan är så pass rik så har han inget att vinna på att själv låta sig korrumperas.
Anna Sundström, generalsekreterare, Olof Palmes internationella center
Anna Sundström är generalsekreterare på Olof Palmes internationella center och var själv på plats i Johannesburg under kongressen där Ramaphosa valdes. Hon säger till Arbetaren att den nye partiledaren har en diger uppgift framför sig.
– Vissa menar att han står näringslivet för nära medan andra påstår att eftersom han redan är så pass rik så har han inget att vinna på att själv låta sig korrumperas, säger Anna Sundström.
Ramaphosa var, innan han gjorde sig en förmögenhet inom näringslivet, högt uppsatt inom Sydafrikas motsvarighet till LO, Cosatu. Men han har alltså varit gruvbolagsstyrelseledamot. Uppgifter från utredningen av Marikanamassakern har dessutom visat att han insisterat på den polisinsats som ledde fram till masskjutningarna. En händelse som väckte stor uppmärksamhet världen över och som orsakade enorma protester, även långt utanför landets gränser.
– I stora delar av de fackliga leden är han fortfarande inte förlåten för det som hände, då man menar att han bär en del av skulden, säger Anna Sundström.
Samtidigt har Ramaphosa gjort sig populär inom delar av ANC sedan han lovat ta i tu med den utbredda korruptionen, inte bara i det egna partiet utan även i det sydafrikanska samhället i stort.
Många bedömare menar dock att det blir en svår uppgift att ena partiet inför nästa års val.
– Det är naturligtvis svårt att sia om hur det kommer att gå, men förutom korruptionen, där det behövs hårda tag, måste han lyckas med att skapa arbetstillfällen och satsa på utbildningen. Sydafrikas utbildningssystem är fortfarande väldigt segregerat och orättvist, säger Anna Sundström.
Även om jag inte tror att det blir någon splittring så är risken naturligtvis överhängande.
Louise Lindfors, generalsekreterare, Afrikagrupperna
Efter förra årets lokalval i Sydafrika, där ANC, tappade stort i många betydelsefulla områden, har det varit minst sagt svajigt i partiet. Vissa bedömare menar att den stora oenigheten kan komma att leda till splittring, och missnöjet med den nuvarande politiken jäser bland många av landets miljoner fattiga.
– Även om jag inte tror att det blir någon splittring så är risken naturligtvis överhängande, säger Louise Lindfors, generalsekreterare på svenska Afrikagrupperna, till Arbetaren.
Hon följer utvecklingen i Sydafrika noga och pekar på att det idag finns stora konflikter inom ANC.
– Samtidigt är det ju många starka krafter inom partiet som jobbar hårt för att ena de här krafterna igen, men svårigheterna är fortfarande stora, säger Louise Lindfors, som också framhåller att en av de viktigaste sakerna partiet måste göra för att komma åt den utbredda korruptionen är att minska klassklyftorna i landet.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr