Rapportförfattarna från Freedom House har granskat situationen i de 65 länder där 87 procent av världens alla internetanvändare finns. I hälften av dessa länder uppges internetfriheten ha minskat.
Tydligast är trenden i Sydostasien, en region som fram till för några år sedan ansågs ha en lovande utveckling. I Malaysia hölls fria val, i Indonesien lanserades en kampanj mot korruption och i Kambodja tycktes landets textilarbetare vara på väg mot att få stärkta rättigheter.
– Internet bidrog till att dessa rörelser växte. Många olika typer av organisationer och medier började använda sig allt mer av internet. Det ingav förhoppningar, säger Madeline Earp, som bevakar situationen i Asien för Freedom House.
I dag är situationen en annan. I Thailand styr en militärregering efter en kupp och i Kambodja har det viktigaste oppositionspartiet upplösts av en domstol.
Det är bara två exempel på en mer auktoritär utveckling i regionen. I sju av åtta länder har utvecklingen gått bakåt, enligt rapporten.
– Censuren tilltar och friheten på internet minskar, säger Madeline Earp.
Hon menar att de största besvikelserna är utvecklingen i Burma och Kambodja.
Nyligen greps journalister i Burma samtidigt som hat mot muslimer sprids med hjälp av fabricerade nyheter och genom hatiska budskap. Landet uppges i dag hålla fler journalister fängslade än under de sista åren då militärjuntan styrde.
I Kambodja har en oberoende nyhetstidning stängts ner. Aktivister som protesterar mot företag som bryter mot lagen grips.
I Thailand används de strikta lagar som skyddar kungahuset till att tysta oppositionella och i Filippinerna används allt fler ”opinionsbildare” till att föra fram regeringens propaganda.
I dag är företagen alltför villiga att samarbeta med auktoritära regeringar.
Ed Legaspi, chef för Southeast Asian Press Alliance
Det enda landet som gått framåt är Malaysia. Men enligt Freedom House beror detta i första hand på att användningen av internet ökar, vilket gör att åtgärderna för att begränsa yttrandefriheten på nätet inte hängt med i utvecklingen.
Malaysia uppges annars följa samma utveckling som i regionen i stort – restriktionerna mot yttrandefriheten blir fler när internetanvändningen ökar.
En av orsakerna till utvecklingen är situationen i det inflytelserika Kina, där kontrollen av internet enligt rapporten är en av de hårdaste i världen.
– I Vietnam kopieras den teknik som används i Kina. Fler bloggare och aktivister grips på grund av deras användning av sociala medier, säger Madeline Earp.
Ed Legaspi, chef för organisationen Southeast Asian Press Alliance, menar att även påhittade nyheter används för att misskreditera politiska motståndare och för att styra opinionen.
– Det är oroande att många regeringar har utnyttjat sociala medier för att sprida rykten och bekämpa kritiska röster, säger Ed Legaspi till tidningen The Bulletin.
Sociala medier är mycket populära i Sydostasien, men enligt Ed Legaspi har dessa plattformars möjligheter att bidra till en ökad yttrandefrihet minskat.
– För några år sedan var de sociala medierna frizoner för aktivister. Men i dag är företagen alltför villiga att samarbeta med auktoritära regeringar. De gör inget för att skydda sina användare, säger Ed Legaspi.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.