[BOK] Vi ska ha barn. Handbok i jämställt föräldraskap
Marie Björk
Forum, 2018
Många kan nog skriva under på att det är svårt att leva jämställt i en parrelation sedan man fått barn, även om intentionen funnits där från början. Jämställdhet är också något som ingår som statusmarkör hos medelklassen, vilka förmodligen blir främsta läsarna av Marie Björks Vi ska ha barn. Handbok i jämställt föräldraskap (2018).
Främst handlar det om heterosexuella par, men Björk tar även upp samkönade pars erfarenheter kring tiden när barnet väntas, och boken sträcker sig över förlossning till barnets första år fram till dess det är dags att välja förskola.
Vänta barn-böcker kan ofta upplevas präktiga, som med en smått fördummande tilltalston levererar råd som står en upp i halsen, och Vi ska ha barn är inget större undantag i just det avseendet. Boken tar dock även upp svårare ämnen som kanske ofta skuffas undan, som missfall och förlossningsdepressioner. Men syftet är framför allt att inspirera par att dela lika på ansvaret kring barnet i den nyblivna familjen, vilket i sig inte är fel.
Att bokens turkosa omslag pryds av en nappflaska känns på sätt och vis passande som symbol för det delade millimeteransvaret många eftersträvar och även om såväl amning som flaskmatning tas upp med för- och nackdelar, finns i styckena där kvinnor som berättar om sin amning samtidigt noggranna påpekanden att jämställdheten påverkats av det.
…men om det inte fungerar löser man ”livspusslet” med hjälp av en piga.
Slående i Vi ska ha barn är hur mycket som tycks handla om individens val, vare sig det gäller flaskmatning, amning eller föredragna förlossningsställningar.
Även ekonomin tycks handla om val. Björk nämner dock att hon är medveten om klassperspektivet, men intrycket blir ändå att de allra flesta antas kunna spara i åratal och göra aktiva val och prioriteringar, för att i gengäld få till ett jämställt föräldraskap.
Cyniskt blir det när Björk tipsar om att ifall det visar sig omöjligt att genomföra millimeterrättvisa och de ekonomiska förutsättningarna finns, alltid går att ”anlita någon som gör hushållssysslor åt er”. För det är tydligen som det står ” svårt att köpa sig till en jämställd relation, men det går att köpa sig tid till att kunna göra andra saker än städning, vilket förstås kan påverka relationen och livskvaliteten positivt”. Och man kan ju dela lika på ansvaret kring att ha kontakt med firman eller personen som utför arbetet!
Uppenbarligen är det viktigt att visa sina barn att mamma och pappa är jämställda eftersom de vill dela lika på allt, men om det inte fungerar löser man ”livspusslet” med hjälp av en piga, vilket knappast är vad jag skulle kalla att leva jämställt.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr