
[BOK] Kvinnor & makt. Ett manifest
Mary Beard
Norstedts, 2018
Att kvinnor genom världshistorien hindras att nå och utöva makt är en föreställning som kan synas självklar men så länge den inte kan bevisas är det just en föreställning – som kan vara sann men inte alltid är ett effektivt verktyg för förändring. Det har många som kämpat mot orättvisor insett och framgångar har vunnits med hjälp av statistik eller andra fakta som hävstänger.
Mary Beard är brittisk professor i antikens historia och presenterar i den lilla boken Kvinnor & makt. Ett manifest hur några metoder för att begränsa kvinnors makt historiskt varit sig lika i offentligheten.
Med en rad exempel visar hon hur redan de gamla grekerna lade ned stor energi på att förtala kvinnor som ville ta plats i beslutande sammanhang, texter och konst har varit späckade med kvinnor som bevisar sin ondska med att vilja styra och ställa, och tvärtom: den som styr och ställer visar sig per definition vara ond – om hon är kvinna. Och så har det hållit på i tusentals år.
Allt fler kvinnor tar i vår tid ändå tar plats i maktens rum. Mary Beard har undersökt hur villkoren ser ut för dem. Hon skriver:
”Om man söker efter kvinnors bidrag i de märkliga sammanställningar som kallas ’de hundra viktigaste talen i världshistorien’ och liknande, upptäcker man att de flesta kvinnliga exemplen, från Emeline Pankhurst till Hillary Clintons tal vid FN:s kvinnokonferens i Peking, handlar om kvinnors situation.”
Det låter ju initialt bra att frågor som traditionellt rör kvinnors verklighet kommer upp på dagordningen när kvinnors röster når offentligheten, men i själva verket är det frågan om att åter hindra kvinnor att lägga sig i de manliga domänerna, skriver hon, och påpekar att kvinnliga ministrar ofta får ta hand om utbildning och vård, mer sällan är de utrikes- eller finansministrar.
Kvinnor & makt kan visst användas för uppmärksammande av metoder för att förlöjliga, osynliggöra och misskreditera kvinnor med makt, men som retoriskt manifest är den svag.
Det stämmer nu inte riktigt om man tänker på USA som haft tre kvinnliga utrikesministrar, Sverige med lika många justitieministrar och två kvinnliga finansministrar. Runt om i världen finns kvinnliga statschefer, för närvarande i alla fall sju stycken. Och kanske stämmer det att de citeras oftare i frågor som media kopplar till kvinnorollen – ändå skaver hennes kategoriserande lite grann.
Kvinnor & makt kan visst användas för uppmärksammande av metoder för att förlöjliga, osynliggöra och misskreditera kvinnor med makt, men som retoriskt manifest är den svag. Den innehåller inte heller några direkt nya insikter.
Visst finns här intressanta tankar vad gäller hur man skulle kunna vända den gamla patriarkala skutan – det handlar helt enkelt om att fokusera på något annat än de traditionella maktstrukturerna.
Tricket är att ”koppla bort makten från offentligt anseende. Det innebär att tänka samarbetsmässigt, att tänka på anhängarnas makt, inte bara ledarnas.”
Och visst har verklig förändring rötter i mångas verklighet och kollektivt motstånd, det är värt att påminna om. Igen.
Kvinnor & makt är mer en bok att eggas upp lite av än en handbok i hur omfördelning av makt kan ske. Men sådana böcker behöver vi också.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.