[BOK] Spenat i stan. Odling och självhushåll för lägenhetsbor
Anna Rökaeus och Olof Söderén
Norstedts, 2018
Det har blivit riktigt hett att odla. Frågan är om inte odlingshandböcker börjar närma sig täten i bokutgivningen. Förutom den gamla typen av odlingsböcker, fulla av uppställda fakta kring växternas sorter och skötsel som uppdateras, har det under de senaste åren utkommit en rad böcker som mer handlar om attityd kring odlandet.
Här finns en Stefan Sundström med sina tomater, en Elin Unnes med berättelser om gamla kulturodlare. Det finns också ett otal bloggar och poddar som med entusiasm för att odla på andra sätt än disciplinerat i rader och gamla tiders stränga säsonger och ordningsföljd.
Att odla kan också vara att peta ned ett frö i köksfönstret från tomaten på mackan man just ätit eller kasta en fröbomb över ett staket in på en byggarbetsplats. Varje förskola med självaktning har ett par pallkragar med grönsaker på gården och barnen lär sig bygga insektshotell.
Det är en rolig utveckling och roligast är blandningen av prestigelös attityd kopplat till klimatdiskussionen som för det mesta inte glöms bort nuförtiden.
Ogräset som spridit sig under semestern tar man itu med, med liv och lust, under den sköna förhösten.
För att odlingsintresset ska hålla i sig i längden krävs ändå att ansträngningarna ger resultat. Anna Rökaeus och Olof Söderén har i Spenat i stan kombinerat lusten med handfasta råd där även den som har lite vana och ambitioner till konkret produktion nog kan ha lite nytt att hämta. De två författarna har erfarenhet av odling sedan många år och det känns att den innefattar både succé och besvikelser.
Jag uppskattade särskilt ett kapitel om hur en odling kan överleva medan man ligger på en strand någon annan stans – den önskade, men tidigare omöjliga kombon löser man genom att fokusera på träd och bärbuskar med djupa rötter. Även kryddor funkar, och rot- och lökväxter som man sedan picklar eller lagar direkt ur jorden enligt säsongsrecept i slutet. Ogräset som spridit sig under semestern tar man itu med, med liv och lust, under den sköna förhösten.
Här finns också det ekologiska tänket med praktiska råd, som hur odla egna fröer i stället för att tvingas begränsa sig till de av EU predikade, som hur göra näringslösningar med hjälp av ogräs, hemmakomposterandet bokashi utan dyra inköp, och andra sätt att stötta naturen i sitt ekosystem.
Över huvud taget finns många goda råd kring hur man kan begränsa kostnaderna som lätt kan springa iväg även (särskilt) för en nybörjare.
En liten tveksamhet känner jag ändå till valet av omslagsmaterial. En tjock kartong kommer att dra till sig jord och fukt – på mitt exemplar hade pärmarna slagit sig utåt redan innan boken ens anlänt med posten. Det är synd om boken förvandlas till något att lägga i komposten redan efter en säsong.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr