Två fall av suicid har rapporterats det senaste decenniet på samma avdelning på Sveriges största bolag Saab. De båda ingenjörerna Anders Jonsson och Mats-Ola Calissendorff dog båda under tjänsteresor i Asien. I våras granskade Dagens Nyheter de båda dödsfallen.
Mats-Ola Calissendorff, som var en av Saabs mest erfarna serviceingenjörer, dog den 4 december 2008 i Malaysia efter att ha hoppat från sjukhusets åttonde våning. Han vårdades för revbensfrakturer efter en bilolycka på ett lokalt sjukhus efter att Saab vägrat honom hjälp. Han hade då fått ligga 18 dygn på ett hotellrum med smärtor och hallucinationer utan att Saab agerat.
Den 18 januari i år omkom ingenjören Anders Jonsson i Sydkorea sedan han hoppat från sjunde våningen på Saabs kontorshotell i Busan. Han var på plats som ansvarig för sluttesterna av ett avancerat vapensystem från den svenska vapentillverkaren. Innan han hoppade hade han i flera dagar försökt få hjälp för att han mådde psykiskt dåligt utan att Saab agerade.
När de båda männens anhöriga försökt få Saab att utreda och bringa klarhet i vad som hänt har de i stället hotats med rättsliga åtgärder. Polisens förundersökning om arbetsmiljöbrott i Anders Jonssons dödsfall lades ned i våras då man menade att brott inte kunde styrkas.
Men under samma tid har Försäkringskassan hämtat in material från både Saab och Anders Jonssons familj och i sin utredning kommit fram till att dödsfallet är att betrakta som arbetsskada. I den försäkringsmedicinska rådgivaren Kenneth Boss yttrande står det att självmordet är en ”direkt konsekvens av en ohälsoprocess som har arbetsrelaterade faktorer”, rapporterar Dagens Nyheter.
– Det här betyder mycket för oss. Det omkullkastar Saabs inställning att det här var ett självmord ingen kunde göra något åt. Nu måste Saab tänka om och se sitt ansvar i det här. Vi vill att Saabs skuld i Anders död ska utredas och tydliggöras ordentligt. Det här får inte hända igen, säger Bengt Jonsson, Anders pappa, till tidningen.
Saab vill emellertid fortfarande inte ta något ansvar för händelsen.
– Saab är inte en part i det här ärendet. Det är mellan Försäkringskassan och de anhöriga, säger vapentillverkarens presschef Ann Wolgers till DN.
Anders Jonssons fackförbund Unionen har dock ändrat inställning efter Försäkringskassans beslut och ser nu över vilka ersättningar till de efterlevande som kan bli aktuella.
DN granskade även omständigheterna kring ytterligare en Saab-anställds död, Martin Pettersson som i juni 2013 fick en järnbalk i huvudet under ett monteringsarbete i Saudiarabien. Även i hans fall upplever anhöriga att Saab inte gjort tillräckligt för att skydda och hjälpa sin anställda.
Martin Pettersson hade strax före han omkom rapporterat om farliga arbetsmetoder och larmat Saabs ledning utan att några åtgärder vidtogs.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr