Kommunals beslut att nästa år inte skicka tre miljoner kronor in i Socialdemokraternas partikassa har väckt både frågor och hurrarop. Enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, är det helt klart en markering, men exakt hur kritisk markeringen är i verkligheten är mindre klart.
– Det är ett uttryck för Socialdemokraternas successivt försvagade ställning i svensk politik. Det är inte längre självklart med den fackliga kopplingen och med allt färre medlemmar som röstar på S är det mindre legitimt, säger han.
Ulf Bjereld är själv S-märkt, men har samtidigt gjort sig känd för att vara frispråkig och många gånger kritisk mot S-politikerna. Enligt honom innebär beslutet en form av frigörelse och ökad självständighet för Kommunals politiska arbete på partiets bekostnad, men någon skilsmässa är det enligt honom knappats tal om.
– Det behöver inte betyda så mycket. I bästa fall blir det en förnyelse av arbetet som helhet, men pengarna kommer nog att användas på ett sätt som partiet ändå har nytta av. Det i sig behöver inte betyda att den fackligt-politiska samverkan luckras upp, säger han.
Eventuellt kan missnöjet med partiets överenskommelse med liberalerna och centern ha gjort tidpunkten lämplig, enligt Ulf Bjereld. Samtidigt är det krönet av en process som pågått länge.
Det har inget med politiska beslut eller januariöverenskommelsen att göra. Vårt mål är att få in fler undersköterskor, barnskötare och brandmän i politiken.
Tobias Baudin, Kommunal
Själv beskriver Kommunaltoppen Tobias Baudin beslutet som ”en modernisering” och ”ett nytt arbetssätt,” men ”som kommer att gynna det socialdemokratiska partiet på sikt”.
– Det har inget med politiska beslut eller januariöverenskommelsen att göra. Vårt mål är att få in fler undersköterskor, barnskötare och brandmän i politiken. Den möjligheten ökar om vi tar de tre miljonerna och använder dem själva, säger han till TV4.
Samtidigt finns också en växande kritik inom förbundet mot de direkta kopplingarna, men också mot både partiets initiativ och Kommunals stöd till en inskränkt strejkrätt. Fyra avdelningar inom Kommunal, som representerar strax över en tredjedel av förbundets medlemmar, har tagit ställning emot förändringen. Busschauffören Patrik Hockum i Umeå som varit en av de som skrivit motioner i frågan tror att missnöjet kan ha spelat in, men håller samtidigt dörren öppen för att det snarare handlar om strategi, snarare än princip.
– Det är ett jättekomplext paket och Tobias Baudin måste appellera till flera parter samtidigt. Men jag tror på riktigt att toppledningen nog inte riktigt förväntat sig protesterna för strejkrätten från gräsrötterna och de är nog lite skakade. Men de vill inte stöta sig för mycket med S-eliten för de har tajta band. Det enda säkra är att det är ett steg i rätt riktning, säger Patrik Hockum.
I stället för att skicka i väg tre miljoner per år till Socialdemokratiska partiet och säga “gör vad ni vill med dem” så kan vi behålla dem själva.
Ulf Bjereld
Ulf Bjereld säger dock att han inte är säker på om initiativet kommer underifrån eller kanske bara vid sidan om inflytandet i partiet. Och går man tillbaka till hösten förra året, precis efter valet så hittar man också Kommunalledningens missnöje med antalet riksdagsledamöter från Kommunal som tog sig in i riksdagen på S-biljett. Man hittar också så gott som exakta ordföljder från Kommunaltoppen och redan då kallade en förbittrad Tobias Baudin partistödet för ”omodernt”.
– I stället för att skicka i väg tre miljoner per år till Socialdemokratiska partiet och säga ”gör vad ni vill med dem” så kan vi behålla dem själva. Vi kan utbilda ännu fler kommunalare till nästa valrörelse och få in fler undersköterskor, barnskötare och bussförare i politiken, vilket är viktigt. Då får vi så att säga mer nytta för de pengarna, sade Tobias Baudin till Expressen.
Vid tiden hade Kommunal, förutom de tre årliga miljonerna, slussat ytterligare tio miljoner in i S med hopp om socialdemokratisk valseger och flera Kommunalmärkta riksdagsledamöter. Resultatet blev i stället att antalet halverades från fjorton till sju.
Det går dock inte att blunda för att det från fackligt håll på LO-nivå gjorts trevare för samverkan med Vänsterpartiet. Ett i Kommunal mer självständigt användande av de politiska pengarna skulle, som en bieffekt, kunna öppna för ett utveckling av samarbetet med V.
Christel Algback, avdelningsordförande i Kommunal Skåne, beskriver sig själv personligen som helt igenom socialdemokrat. Men ur ett fackligt perspektiv tror hon att senaste tidens kritiserade S-beslut naggat relationen mellan partiet och Skåneavdelningens medlemmar i kanten.
– Man måste som förtroendevald verkligen fundera på hur man tänkt kring eftergifter när det gäller Lagen om anställningsskydd och att man lägger fram förslag i linje med Svenskt Näringslivs syn. Det är ju så långt ifrån vår värld så det finns inte, säger hon.
Även om hennes personliga tycke är ett annat, visar det på en nödvändighet att även blicka vänsterut för politiskt inflytande.
– Utifrån min roll som förtroendevald i Kommunal finns det numera både S-planen och V-planen att spela på, säger Christel Algback.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr