I Bulgarien råder sedan många år kris inom den överbelastade sjukvården. Missnöjet bland sjuksköterskor och vårdpersonal växer och i fredags den 1 mars utlystes protester i ett trettiotal städer runt om i landet.
Sjuksköterskornas viktigaste krav handlar om att stoppa privatiseringarna inom sjukvården, höja lönerna till två gånger minimilönen och se till att det gemensamma kollektivavtalet som finns efterföljs på alla sjukhus. Sjuksköterskorna kräver också ersättningar för natt- och övertidsarbete samt rätt till sänkt pensionsålder.
Dagen före protesterna hölls ett möte mellan Bulgariens premiärminister Boyko Borisov och representanter från de två största fackföreningarna i landet, CITUB och Podkrepa, i syfte att skapa dialog och avvärja protesterna. I samband med mötet lovade Bulgariens hälsominister Kiril Ananiev att förbättra arbetsvillkoren och höja lönerna, en reform som regeringen tidigare utlovat men som hittills inte har uppfyllts. Trots avrådan från såväl fack som politiker genomfördes de landsomfattande protesterna under fredagen.
I mer än 30 städer runt om i Bulgarien sammankallades protester framför sjukhus, förskolor och kommunhus och i huvudstaden Sofia samlades hundratals demonstranter framför hälsodepartementet. Många arbetare och studenter deltog i protesterna i solidaritet med sjuksköterskorna.
Vi vill ha värdiga löner och arbetsvillkor. I Bulgarien arbetar medicinska specialister för 287 euro i månaden.
Maya Ilieva, sjuksköterska och aktiv i protesterna
Maya Ilieva är sjuksköterska och har varit drivande i att organisera protesterna. Hon berättar för Arbetaren att sjuksköterskorna använt sig av sociala medier för att samordna protesterna.
– Vi har använt oss av en Facebookgrupp som i dagsläget har omkring 14 600 medlemmar. I den fortsätter vi att diskutera och planera kommande datum, säger Maya Ilieva och fortsätter:
– Vi vill ha värdiga löner och arbetsvillkor. I Bulgarien arbetar medicinska specialister för 287 euro i månaden. I dag saknas det personal på sjukhusen och vi sjuksköterskor arbetar övertid. För att fylla igen behoven arbetar också studenter och personer som saknar utbildning på avdelningarna.
På vartenda regionalt sjukhus en timme bort från huvudstaden, så kan du se hur några få sjuksköterskor ofta blir tvungna att ta hand om hundratals patienter.
Ivaylo Atanasov, frilansjournalist
Ivaylo Atanasov är frilansjournalist baserad i Sofia och skriver regelbundet om hälsosektorn i landet.
– På vartenda regionalt sjukhus en timme bort från huvudstaden, så kan du se hur några få sjuksköterskor ofta blir tvungna att ta hand om hundratals patienter.
Han menar att situationen för sjuksköterskor i Bulgarien påminner om den som lärare i landet befann sig i för några år sedan.
– Båda två är kvinnodominerade yrken med usla arbetsvillkor. Politikerna har så sakteliga insett att något behöver göras för lärarna och har höjt lönerna något, men bryr sig inte alls om sjuksköterskorna.

Bulgarien är ett av Europas fattigaste länder, med den lägsta minimilönen i hela EU. De senaste åren har tusentals vårdarbetare emigrerat för att arbeta i andra länder, ofta till Tyskland eller USA där lönerna ibland kan vara upp till sex gånger högre. Enligt en rapport från EU-kommissionen lämnade 2600 läkare landet bara under 2015.
Rapporten, som publicerades i juni 2017, beskriver hälsosituationen i landet som allvarlig. Omkring 12 procent av befolkningen i Bulgarien saknar sjukförsäkring. Sannolikheten att överleva en stroke är lägst i hela EU, och det saknas resurser för att behandla och bota cancersjukdomar. Höga sjukvårdsavgifter och långa reseavstånd innebär att många i landet helt saknar tillgång till sjukvård.
Nya landsomfattande protester är utlysta den 21 mars.