Om inte facket och arbetsköparna kommer överens om ett förslag på ändring av Lagen om anställningsskydd, LAS, ”genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna” så blir det lagstiftning ändå. Det var hotet från regeringen med utgångspunkt i den så kallade januariöverenskommelsen.
Det finns en risk att det leder till sämre anställningstrygghet i vissa delar.
Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister till Arbetet
Nu tillsätts den utredning som ska slå fast hur förändringen blir om regeringen får bestämma.
– Det är bara att vara ärlig i att delar av de här direktiven är smärtsamma för oss socialdemokrater. Det finns en risk att det leder till sämre anställningstrygghet i vissa delar och vi vill ju gå i motsatt riktning, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Arbetet.
Regeringens direktiv till utredaren, justitierådet Gudmund Toijer, är att ”beakta företagens behov av flexibilitet och utifrån detta föreslå tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”.
Samtidigt ska fackens rätt att förhandla kring turordningen vid uppsägningar på grund av ”arbetsbrist” bevaras. Utredaren ska även värna möjligheten att förhandla fram undantag från nya LAS i kollektivavtal.
Vidare ska utredningen titta närmare på hur det ska bli billigare för mindre företag att säga upp personal, men med bibehållet skydd mot arbetsköparens godtycke. Särskilt fokus ska ligga på att undersöka Arbetsdomstolen tidigare utdömda skäl för uppsägning av personliga skäl och de skadestånd som utdömts.
Utöver det ska även skillnaderna i anställningstrygghet mellan exempelvis tillsvidare- och tidsbegränsade anställningar utredas, samt hur arbetsköparnas ansvar för kompetensutveckling och ”anställdas omställningsförmåga” ska stärkas.
Utredningens uppdrag är i viktiga delar alltför begränsat. Exempelvis omfattas inte svårigheterna för företag att kunna säga upp på grund av personliga skäl.
Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs vd i ett pressmeddelande
Trots att många av de ändringar som föreslås går i linje med tidigare krav från arbetsköparnas organisationer är de ändå inte förbehållslöst nöjda.
– Att LAS nu utreds är ett steg i rätt riktning, men utredningens uppdrag är i viktiga delar alltför begränsat. Exempelvis omfattas inte svårigheterna för företag att kunna säga upp på grund av personliga skäl. Dessutom innebär direktivet inte ett tillräckligt förändringstryck på parterna, säger Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs vd, i ett pressmeddelande.
Från LO och TCO är grundinställningen kritisk. Samtidigt säger sig LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att utredningsdirektiven kan göra det lättare att förhandla fram en lösning med arbetsköparna. Detta för att utredningen inte gått så långt som arbetsköparna hoppats på.
– Nu vet arbetsgivaren vad de skulle ha att vinna på att inte förhandla och det är ökat undantag, från två till tre kanske, i turordningsreglerna. Det betyder ju ingenting för dem, det är inte det de är ute efter, säger han till Arbetet.
Det som är jävligt med det här är att det är arbetarepartiet Socialdemokraterna som genomför de här eftersom det innebär att inte finns någon som helst chans att återställa det vid ett regeringsskifte.
Kurt Junesjö, arbetsrättsexpert
Arbetaren har tidigare rapporterat om att januariöverenskommelsen som gäller en LAS-ändring mötts av kritik av arbetsrättsexperterna Mats Glavå och Kurt Junesjö. Den senare varnade då för likheterna i upplägget om förhandling mot ett hot om lagstiftning och drog paralleler till strejkrätten. Där blev parternas förslag i slutändan mer långtgående än den statliga utredningens.
– Det som är jävligt med det här är att det är arbetarepartiet Socialdemokraterna som genomför de här eftersom det innebär att inte finns någon som helst chans att återställa det vid ett regeringsskifte. Det är typiskt för LO-facken att man är så bunden till S att man inte fattar, eller bryr sig om, att de numera är ett borgerligt parti, sade Kurt Junesjö då till Arbetaren.
Utredningen ska vara färdig i maj nästa år. Om inte någon överenskommelse nås mellan parterna på arbetsmarknaden ska dess förslag genomföras 2021.