Ett ungdomsforum ska enligt planerna genomföras den 23 september i ett samarbete mellan FN:s ungdomssändebud Jayathma Wickramanayake och Misk, som är en stiftelse för kultur och utbildning där Mohammad bin Salman, som brukar kallas MSB, är ordförande.
Men evenemanget möter hård kritik, bland annat från Sunjeev Bery, som är ordförande för organisationen Freedom Forward, en grupp som arbetar för att USA ska sluta samarbeta med ickedemokratiska regimer.
Enligt Sunjeev Bery riskerar samarbetet att stärka Mohammad bin Salman, vars rykte svärtades ner svårt i samband med mordet på journalisten Jamal Khashoggi.
– Ingen – allra minst FN – bör samarbeta med MSB eller han privata stiftelse Misk. Saudiarabiens brutala kronprins bär ansvaret för tusentals jemenitiska barns död. Hans hantlangare har fängslat framstående kvinnoaktivister och de mördade Jamal Khashoggi, säger Sunjeev Bery.
Nyligen anklagade även Human Rights Watchs ordförande Kenneth Roth världsorganisationen för att bidra till att rentvå den saudiske kronprinsen. Och Mandeep Tiwana, som är generalsekreterare för paraplyorganisationen Civicus menar att det planerade forumet är “stötande”.
FN:s ungdomssändebuds kontor vill inte lämna några kommentarer medan FN:s språkrör Stephane Dujarric betonar att världsorganisationen vid flera tillfällen mycket tydligt har krävt att de ansvariga för mordet på Jamal Khashoggi ställs till svars.
Evenemanget, kallat Misk-OSGEY Youth Forum, ska enligt planerna hållas i New York endast tio dagar innan den första årsdagen av mordet på Jamal Khashoggi. Han mördades den 2 oktober förra året av saudiska agenter, som dessutom styckade journalistens kropp, på landets konsulat i Istanbul.
Underrättelsetjänsten CIA misstänker att mordet utfördes på order av den saudiske kronprinsen. Den officiella saudiska versionen var till en början att journalisten hade lämnat konsulatet, men den ändrades senare då beskedet i stället blev att Jamal Khashoggi hade dödats i samband med en operation som gått fel, men att Mohammad bin Salman inte hade varit involverad.
Jamal Khashoggi var en USA-baserad saudisk journalist som ofta var kritisk mot regimen i hemlandet. Han mördades i samband med att han besökte konsulatet i Istanbul för att få dokument inför sitt giftermål.
I juni i år kom en rapport från FN-experten Agnes Callamard som slog fast att mordet var planerat och att det fanns bevis för att Mohammad bin Salman och flera andra högt uppsatta saudier var inblandade.
Vid sidan av mordet på Jamal Khashoggi har även kriget i Jemen skapat spänningar mellan FN och Saudiarabien på senare år. I Jemen leder Saudiarabien den militära koalition som strider mot hutirebellerna. Tiotusentals har dödats i den konflikten, som även har orsakat en enorm humanitär katastrof i landet.
– Kronprinsen och hans våldsamma regering måste hållas ansvariga för deras människorättsbrott. Men i stället ger omdömeslös FN-personal kronprinsen en PR-plattform medan han försöker dölja blodet från så många dödade jemenitiska barn, säger Sunjeev Bery.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.