Människor tror ofta att journalister tjänar mycket pengar. Det gör de inte. Åtminstone inte om man jobbar utanför Stockholm på någon av landsortstidningarna, vilket större delen av journalistkåren gör. På tidningar som Herenco-ägda Jönköpings-Posten är medellönen 21 171 kronor och det är framför allt för att få upp deras och andra lågavlönades ersättning som Journalistförbundet, SJF, tagit strid mot arbetsgivarorganisationen Tidningsutgivarna, TU.
Hittills har ett 90-tal tidningar försatts i övertidsblockad, en handfull har dessutom belagts med förbud att hantera allt externt material – som TT-telegram, insändare och frilansmaterial – efter att ha brutit mot blockaden. Runt om i landet har förmodligen obetalbara syner utspelat sig när chefredaktörer desperat försökt redigera hela tidningar för att det saknas personal. TTELA:s redaktionschef, Allan Johansson, sade i en minnesvärd kommentar till Tidningarnas telegrambyrå – under tiden han ensam redigerade hela tidningen – att:
– Jag har ju jobbat här sedan 1986 så en del har ju fastnat. Det material som vi har kommer med i tidningen men det är klart att presentationen blir fulare än normalt.
På fredag dras även kvällstidningarna in i konflikten, och det blir spännande att se om även Anders Gerdin och Otto Sjöberg drar på sig blåstället.
Arbetsgivarna har svarat med att lockouta SJF-anslutna på sina lediga dagar, vilket innebär löneavdrag för dem som har månadslön.
SJF kräver att journalister med mer än 15 år i yrket ska garanteras en lön på 25 000 kronor i månaden, för att rätta till de stora lönegapen inom yrkeskåren. TU håller med om att lönerna är för låga och vill satsa pengar på äldre journalister, över 45 år, genom att öronmärka en del av löneutrymmet åt en pott för dem. Vilket SJF menar bara innebär att andra, yngre och lika dåligt betalda medarbetare får ge upp sina löneanspråk. Och att ett system där medarbetare får lön efter ålder och inte erfarenhet riskerar att leda till än större svårigheter för äldre journalister att få jobb.
Tidningsägarna har råd att betala vad ett lönepåslag skulle kosta. Trots ständiga larm om papperstidningens död rakar de allra flesta landsortstidningar in mångmiljonvinster, pengar som hamnar i aktieägarnas fickor.
Samma Jönköpings-Posten, där en medarbetare med 30 år i yrket och 22 på tidningen berättar för tidningen Journalisten att han tjänar 21 000 kronor i månaden, omsatte 423,5 miljoner år 2005 – och gjorde en vinst på 43,6 miljoner.
I går onsdag träffade SJF och TU medlarna för första gången sedan i somras och vad som händer under veckans förhandlingar är svårt att sia om. Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén är ytterst fåordig även i sina kommentarer till Journalisten, men mycket tyder på att det kan bli en långvarig konflikt. Vikariefrågan är den enda där parterna befinner sig i närheten av varandra: TU godtar SJF:s krav på ”ett vikariat – en vikarie” samt att den som vikarierat i två år ska ha rätt till en fast tjänst. SJF befarar dock att tvåårsgränsen bara kommer att bli en ny LAS-fälla – där människors kontrakt slutar efter ett år, elva månader och sex dagar i stället för som i dag efter knappt ett år – och kräver garantier från TU att så inte kommer att ske.
I konfliktens tredje knäckfråga, upphovsrätten, står parterna kanske allra längst ifrån varandra. SJF vill riva upp det centrala avtalet från 2004 och ge möjlighet till lokala förhandlingar mellan enskilda medieföretag och fackklubbar, ett krav TU hittills visat sig ytterst motvilliga att möta.
Att TU vill behålla det nuvarande förfarandet – där man använt sig av Pressens avtalsråd vid tvister, vilket inneburit att arbetsgivaren fått sista och tyngsta ordet vid en tvist om upphovsrätten – i ett medieklimat där journalistik alltmer är en vara som kan förpackas och förpackas om hur många gånger som helst, är rätten till materialet detsamma som makten över de anställda. Men upphovsrätten är också viktig för de människor som medverkar i en intervju: om inte, som SJF vill, både journalisten och arbetsgivaren måste vara överens för att en vidareförsäljning och/eller publicering ska ske kan den intervjuades citat och person användas fritt i kommersiella syften.
Om parterna inte kommer fram till en lösning väntar först endagsstrejker på ett tiotal tidningar innan stridsåtgärderna trappas upp ytterligare.