Vad hans gamla kollegor på industritjänstemannaförbundet Sif tycker vet han inte. Men på nätforumet Facebook har idén diskuterats ett tag och reaktionerna är minst sagt blandade, idén har kallats för ett gult fack.
– Många känner sig hotade och är väldigt negativa. De vill grusa min idé och även min personliga kapacitet. Andra är väldigt positiva och har väntat på ett sådant här alternativ, säger Sjövind när Arbetaren ringer upp. Han inser att det kommer att blåsa hårt vid lanseringen.
– Det förvånar mig inte, men jag hade väntat mig större nyfikenhet och mindre missunnsamhet, eller vad det nu är.
Att bli abonnent hos Jobb och liv ska kosta 59 kronor i månaden, därutöver erbjuds rabatt på inkomstförsäkring, utbildningar i karriärutveckling och personlig utveckling. Rådgivning på telefon eller e-post ingår, men närvaro vid förhandlingar eller att driva processer kostar extra.
Inspirationen kommer från danska Job og liv som drivs av den kristna fackföreningen Kristelig Fagbevægelse. Samförståndstanken hos det kristna facket präglar även svenska Jobb och liv, men Sjövind värjer sig mot att idén skulle vara kristen.
– Absolut inte, Job og liv har inspirerat mig med konceptet, men vi är politiskt och religiöst obundna.
Du påstår att Jobb och liv är ett modernt alternativ medan fackföreningarna är omoderna. Vad är det nya som har hänt på arbetsmarknaden?
– Facken kom till i industrisamhället när det var mycket konflikter på arbetsmarknaden och det fanns intresse av att företräda arbetstagarna. Nu är det mer ett informationssamhälle. Till exempel många Sif-medlemmar sitter i knät på sin chef, de har andra intressen än att vara en motpart. Arbetsmarknaden har blivit mer individualistisk.
Men finns inte motsättningen mellan en företagare som vill betala låga löner och en arbetstagare som vill ha hög lön kvar?
– Det finns kanske olika intressen och det är svårt att ge en generaliserande bild. I vissa fall kan det behövas en motkraft, men på vissa företag behövs det inte. Att ha med sig människor, att ens anställda är nöjda, är ett framgångsrecept.
Du är inte motståndare till kollektivavtal?
– Nej, det är bra att det finns skäliga villkor som regleras i avtal. Jag kan i och för sig tänka mig att mer och mer kommer att lagstiftas, och det är inte enbart negativt. Men jag har inget intresse av att göra det sämre för arbetstagare.
Men om ni lockar medlemmar från vanliga fackföreningar är väl risken stor att avtalen urholkas och blir sämre? Då blir väl ditt företag en fripassagerare som snyltar på avtalen?
– Det beror på hur man ser det. Min ingångspunkt är inte att konkurrera ut facken – jag vill vara ett alternativ främst för de som i dag inte är med eller kanske bara är med i a-kassan. Fripassagerare, visst, men vi är inget fack.
Men ni tackar väl inte nej till fackmedlemmar?
– Absolut inte, och visst, blir vi så stora så att vi konkurrerar med facken så…
Men det oroar dig inte?
– Nej, inte speciellt.
Trots att det kanske leder till att facken tappar mark och avtalen blir svagare?
– Det är möjligt, men inte enbart negativt. Det är lite nya tider på arbetsmarknaden nu.
Fakta / Dansk inspiration
Inspirationen kommer från danska Job og liv, som drivs av Kristelig Fagbevægelse, en kristen fackförening som vuxit starkt de senaste decennierna, från bara något tusental medlemmar i början av 1970-talet till drygt 100000 medlemmar i dag.
KF grundades 1899 av pastor Adolf Lauritz Hansen som ett kristet alternativ till de socialistiska fackföreningarnas klasskamp och religionskritik. På deras hemsida kan man läsa att ”kristna löntagare och arbetsgivare fann det onaturligt att de skulle vara i strid med varandra på arbetsmarknaden, när de ingick i en gemenskap i kyrkliga sammanhang”. KF upprättade avtal som byggde på förhandlingar utan strejker och lockouter. Sedan några år tillbaka driver de alltså även Job og liv som en lågpristjänst.