Syndikalistanslutna och andra ”obekväma” lagerarbetare på Bonnierföretaget Samdistribution AB har i regel omkring 8 000 kronor lägre lön än övriga, och i allmänhet ligger lönerna under genomsnittet i branschen. Efter att förhandlingarna med sex syndikalister strandat varslade i förra veckan Solna LS om blockad. Under gårdagen delade en grupp syndikalister ut flygblad i montern, men blev då utkörda från mässan av polis. De återvände inom kort och informerade i stället besökarna muntligen.
I dag samlades ånyo ett dussin syndikalister, iklädda de karaktäristiska neongula strejkvaktsvästarna, för att på samma sätt berätta om konflikten för de som passerade genom montern. Denna gång kunde dock ledningen för mässan och Bonniers monter inte tolerera syndikalisternas närvaro, som ansågs dominera montern totalt och störa försäljningen. Väktare och polis tillkallades. När en syndikalist fiskade upp flygbladen med rubriken ”Ingen yttrandefrihet på Bonniers” – en anspelning på att syndikalisterna inom Samdistribution har hotats av företagsledningen – beordrades han att sluta.
Polisen gjorde sig beredd att släpa ut mannen, som då satte sig ned på golvet tillsammans med fem av sina kamrater. De sex sittande kastade sedan upp flygbladen i luften, som spred sig över montern, och lockade till sig ett stort uppbåd av storögda mässbesökare. En av dem var en viss Paulo Roberto, som frågade polisen: ”måste jag sparka in skallen på dem?” Roberto hamnade i hetsig diskussion med några av syndikalisterna och hävdade bland annat att Bonniers betalar deras arbetslöshetsersättning och att de borde starta egna företag för att, liksom han själv, ta sig från gatan till etablissemanget. Polisen hindrade dock Roberto från att leva ut sina aggressioner.
En annan av iakttagarna var Bertil Falck, grundare av bokmässan och fader till dess nuvarande chef Anna Falck, som var mycket upprörd.
– Jag har arbetat med yttrandefrihet länge. Men det här är ett privat område. Ingen får stå och dela ut flygblad här i montern, sade han till de sittande syndikalisterna på golvet. När en av dem tog upp ett hopknycklat flygblad från ett annat företag som han sade sig ha fått just i Bonniers monter, och åberopade sin grundlagsskyddade rätt att informera på ett konfliktområde och sin egen inträdesbiljett till mässan, menade Falck att syndikalisternas närvaro enbart skulle vara legitim om de själva hade en monter. Han hänvisade till den berömda rondellhundskonstnären Lars Vilks besök på mässan som bevis för sitt genuina engagemang för yttrandefrihet. Falck uppgav också att Bonniers fått ta emot ”otrevliga hotelser”. Företaget hade belagt all personal i montern med yppandeförbud; ingen fick tala med Arbetaren.
Trots de uppröra känslorna och hot om PL 13 – tillfälligt frihetsberövande av personer i ordningsstörande folksamling – valde polisen att agera med silkesvantar snarare än järnhänder. Efter en kvarts sittblockad fick syndikalisterna lov av polisen, i samförstånd med ledningen för mässan och Bonniermontern, att fortsätta informera besökarna på villkor att de spred ut sig i mindre grupper. Detta skedde också, och flera av syndikalisterna höll sina flygblad som på en dessertbricka och lät intresserade besökare plocka ur deras hand.
Enligt Bertil Falck var detta den första incident med fackliga förtecken i bokmässans historia. Senare under dagen erbjöd Falck syndikalisterna att få hålla en presskonferens inne på mässan mot att de avslutade sin utdelning av flygblad i Bonniers monter (men med tillstånd att fortsätta informera muntligt). Erbjudandet antogs.
– Det här har gått över förväntan. Vi hade trott på en PL 13 och fick i stället en presskonferens, säger Erik Bonk från Solna LS.