Toppmötet i den kenyanska huvudstaden slutade med att representanter från 180 länder kom överens om att blåsa liv nytt liv i de åtaganden som världens länder gjorde i samband FN-konferensen om befolkning och utveckling som hölls i Kairo för 25 år sedan.
Regeringar, biståndsorgan och den privata sektorn samlade samtidigt in motsvarande 9 miljarder dollar. Dessa ska användas för att uppnå en noll-vision kring tre viktiga frågor fram till 2030 – att ingen ska stå utan möjligheten till familjeplanering, att inga kvinnor ska behöva dö i samband med graviditeter, samt att inga kvinnor och flickor ska utsättas för våld, barnäktenskap eller omskärelse.
Samtidigt har FN:s befolkningsfond, UNFPA, beräknat att för att kunna leva upp till den värld som var målet vid mötet i Kairo 1994 skulle det krävas satsningar på hela 264 miljarder dollar.
Vid sidan av finansieringen är en annan avgörande fråga i vilken utsträckning världens länder är beredda att agera på nationell nivå för att leva upp till de globala målsättningarna.
Inga kvinnor ska behöva dö i samband med graviditeter, samt att inga kvinnor och flickor ska utsättas för våld, barnäktenskap eller omskärelse.
I Indien har dock parlamentariker inom förbundet för befolkningsfrågor och utveckling, IAPPD, presenterat sina förslag för ett handlingsprogram som syftar till att stärka medborgarnas tillgång till sexuella och reproduktiva rättigheter.
Där lyfter politikerna fram behovet av att alla får möjlighet att gå i skolan, att kvinnors ekonomiska ställning stärks samt behovet av insatser för att öka kunskaperna bland beslutsfattare.
Vissa indiska politiker menar att det behövs lagar och riktlinjer som syftar till att minska befolkningstillväxten i landet. Andra anser att det bästa sättet att begränsa befolkningstillväxten går genom att bekämpa fattigdomen.
Ett annat land som också hållit uppföljande möten efter toppmötet i Nairobi är Japan, där problematiken är en helt annan. Teruhiko Mashiko, biträdande ordförande för Japans parlamentariska federation för befolkningsfrågor, JPFP, betonar att även en extremt låg fertilitet kan utgöra ett hot mot en hållbar utveckling.
Han menar att det som behövs i Japan därför är en vision som både syftar till att förhindra oönskade graviditeter, men som också ger stöd till par som önskar skaffa sig barn.
Arthur Erken, chef för UNFPA:s avdelning för strategiska partnerskap, betonar att politiker kan agera genom att stifta lagar som stärker kvinnors rättigheter, men också genom att finansiera program som syftar till att ge alla tillgång till sina sexuella och reproduktiva rättigheter.
Han säger också att det är viktigt att allmänheten får delta i diskussionerna, och påpekar att medborgarna kan sätta press på sina politiker att leva upp till de löften som världen angav i samband med mötet i Kairo 1994.
Det handlar om att alla människor ska erbjudas tillgång till reproduktiv hälsovård – däribland möjligheten att genomgå säkra graviditeter och ha tillgång till preventivmedel, men också att alla ska få leva sina liv utan att utsättas för våld eller skadliga sedvänjor.
Även i andra länder har politiker börjat inleda diskussioner om nya handlingsprogram efter toppmötet i Nairobi. Ett av dessa länder är Swaziland.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.