Hans Unander, ordförande i Kommunal i Dalarna, hoppas att initiativet med rätt till heltid nu kommer att sprida sig till fler kommuner, oavsett politisk färg.
– De arbetsgivare som går in i det här kommer troligtvis att ha en fördel i samband med rekrytering. I framtiden tror jag att det kommer att bli väldigt svårt att få unga människor att jobba på 75 procent, säger han.
Hans Unander tror inte att lagstiftning kommer att bli aktuellt för att komma åt den ofrivilliga deltiden och menar därför att det är viktigt att jobba vidare på kommunal nivå.
– Det bästa är att försöka avtalsvägen, säger han.
Avtalet gäller rätt till heltid för nyanställningar. Vad händer då med alla som redan är anställda på deltid?
– Visst kan det kännas surt för dem som har jobbat i 15 år på deltid och väntat på att få en heltidstjänst och så kommer det in en nyanställd och får en direkt. Men vi måste ju börja någonstans.
Den förra regeringen hade kommit långt i planerna på att lagstifta om rätt till heltid. Men i och med att Alliansen kom till makten föll förslaget.
Den borgerliga regeringen har en helt annan syn på hur problematiken ska angripas:
– Dels har regeringen infört nystartsjobb till deltidsarbetslösa. Sedan har den begränsat möjligheten att få arbetslöshetsersättning på deltid. De här två åtgärderna i kombination är till för att arbetsgivarna ska stimuleras att erbjuda heltidstjänster, säger Agnes Polinski, pressekreterare till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
Riskerar inte de åtgärderna att slå mot arbetstagarna i stället för arbetsgivarna?
– Så kan man se det men samtidigt kan man tänka sig att folk inte kommer att vilja ta deltidsjobb och då blir arbetsgivaren tvungen att erbjuda heltidsjobb.
Vore det inte enklare att lagstifta?
– Nej det finns inga planer på en lag om detta, svarar Agnes Polinski.
Inte heller socialdemokraterna har några konkreta planer på att driva frågan lagstiftningsvägen, om de får tillbaka makten:
– Vi har haft en diskussion kring att lagstifta men vår förhoppning är att man kommer fram avtalsvägen. Gör man inte det måste vi överväga andra åtgärder men där är vi inte nu, säger Sven Erik Östberg, socialdemokrat och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, till Arbetaren.
Ofrivillig deltid är starkt kopplat till kön. I en undersökning som Kommunalarbetaren gjorde 2007 var det endast 7 procent av landets arbetsgivare som erbjöd alla yrkesgrupper heltid. 8 procent erbjöd heltid för vissa grupper. Ungefär hälften av det kvinnodominerade Kommunals medlemmar var deltidsarbetande och av dem ville en fjärdedel arbeta mer.
Även inom Handelsanställdas förbund finns en tydlig skillnad mellan de mansdominerade och de kvinnodominerade yrkesgrupperna. Inom radio/tv-handeln där 65 procent av de anställda är män uppgår andelen deltidsanställda till en knapp tredjedel. Men inom skohandeln där 96 procent av de anställda är kvinnor är tre fjärdedelar deltidsanställda.
Enligt Ulrika Vedin, utredare på Handelsanställdas förbund, är frågan om deltid en strukturfråga. Hon anser att kvinnors ställning på arbetsmarknaden måste stärkas med en modern familjepolitik.
– För att jämställa kvinnors och mäns frånvaro från arbetet borde man till exempel införa delad föräldraförsäkring, säger hon.
Vedin tror att initiativet med heltid i Kommunals kollektivavtal i Dalarna även kan påverka situationen för arbetande inom Handels.
– Jag kan tänka mig att beslutet kan sätta en viss press. Om kvinnors alternativa arbetsmarknad blir mer attraktiv så kanske våra arbetsgivare blir tvungna att förändra förutsättningarna även för Handelsanställda, säger hon.
Fakta / Deltid för fyra av tio kvinnor
Enligt en undersökning från SCB arbetar närmare fyra av tio kvinnor deltid i Sverige.
Närmare hälften av alla kvinnliga LO-medlemmar arbetar deltid, jämfört med en tiondel av LO-männen. Orsakerna är både att kvinnor inte erbjuds heltidsanställningar och att kvinnor i högre utsträckning än män väljer deltid för att få ihop vardagen med barn, jobb och hemarbete.
Kvinnor ägnar enligt SCB i genomsnitt åtta timmar mer per vecka åt obetalt arbete i hemmet, än vad män gör. Det är också betydligt vanligare att kvinnor lever ensamma med sina barn. En situation som kan vara svår att kombinera med ett heltidsarbete.