Fallet med Loujain al-Hathloul och sex andra Saudiska kvinnorättsattsaktivister har uppmärksammats i hela världen. De greps våren 2018 i en samordnad polisrazzia efter att ha ”brutit mot de religiösa och nationella normerna” och hängdes bland annat ut som landsförrädare i statskontrollerade medier.
Nu ska den 31-åriga Loujain al-Hathloul efter nästan två års fängslande ha hörts i domstol där hon riskerar ett långt fängelsestraff för att bland annat ha kört bil. En aktion hon filmade och lade ut på sociala medier. I juni samma år som hon greps hävdes förbudet mot kvinnliga bilförare i Saudiarabien, men hon hölls fortsatt kvar.
Saudiska myndigheter menar att hon därigenom varit med och undergrävt säkerheten och stabiliteten i landet. Något som mötts av kraftiga protester från människorättsorganisationer världen över.
Loujain al-Hathloul har förutom sin kamp mot förbudet om kvinnors rätt till bilkörning även arbetat med andra frågor, som exempel ett center för misshandlade kvinnor, vilket lett till starka reaktioner från den Saudiska ledningen.
I Saudiarabien är kvinnor underordnade alla män och utestängda från en lång rad rättigheter. Landet, som styrs av den hårdföre diktatorn kung Salaman bin Abdul Aziz, har tystat all opposition och tillämpar bland annat den islamiska lagtolkningen sharia.
Kungadömet är ett av de länder i världen som utför flest avrättningar varje år, bland annat genom offentliga halshuggningar. Även tortyr är vanligt förekommande i landets många fängelser. Loujain al-Hathlouls egen familj har tidigare vitnat om hur hon torterats i det högriskfängelse där hon suttit inlåst sedan gripandet för snart två år sedan.
Efter att hennes fall ska ha tagits upp i domstol i onsdags skrev Loujain al-Hathlouls syster Lina al-Hathloul, som lever i landsflykt i Kanada, att inget nytt hänt samtidigt som hon kallade processen för en skenrättegång, enligt Dagens Nyheter.
Amnesty International som upprepade gånger protesterat mot de många kränkningarna av mänskliga rättigheter som sker i Saudiarabien är fortsatt oroade över situationen i landet.
– Trots löftet om reformer ser allt lika illa ut som förr, tyvärr. Det är jätteilla. Samtidigt är det otroligt viktigt att vi fortsätter att belysa läget i landet, säger Ami Hedenborg som är talesperson för Amnesty i Sverige till Arbetaren.
Sverige har sedan lång tid tillbaka ett nära affärssamarbete med Saudiarabien och arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv är välrepresenterade på den saudiska marknaden.
Så sent som 2018 exporterades svenskt krigsmaterial till diktaturen för sammanlagt 11,4 miljarder kronor. Vapen som bland annat använts vid det blodiga kriget i Jemen där Saudiarabien spelar en betydande roll i den humanitära katastrof som fortfarande pågår.
– Det måste till en förändring. All opposition i landet är tystad och det är viktigt att vi hela tiden ligger på svenska politiker som vill fortsätta med de här handelsavtalen och synliggör läget, säger Ami Hedenborg.
Om och när domstolsförhandlingarna mot Loujain al-Hathloul fortsätter är fortfarande oklart. Ytterst lite iformation läcker ut ur landet och de som trotsar de hårda lagarna om att kritisera kungahuset riskerar både döds- och långa fängelsestraff.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.