En iskall lördagseftermiddag i East Boston, Massachusetts, knackar en grupp volontärer dörr för Bernie Sanders. ”Eastie”, som stadsdelen kallas, ligger nära hamnen och skeppsvarven i Boston, och har sedan 1990-talet en stor latinamerikansk immigrantbefolkning. 57 procent av invånarna är spanskspråkiga, vilket avspeglas i stadsdelens colombianska bagerier och dominikanska frisörsalonger. Här, liksom i andra latinamerikanska arbetarkvarter i flera amerikanska städer, storsatsar Bernie Sanders valkampanj.
Patricia, en av Bernie Sanders volontärer, sneglar på sin kampanj-app som visar namnen på vilka väljare hon ska prata med. Hon knackar på dörren till ett pastellblått hus och en kvinna öppnar. Patricia frågar om hon vet att det är primärval i Massachusetts på tisdag och om hon ska rösta. Känner hon till Bernie Sanders?
– Han har den bästa politiken för latinamerikanska väljare, säger Patricia till kvinnan.
– Bernie har kämpat för arbetares rättigheter i 30 år.
– Jag ska rösta på honom, men hänger inte med så mycket i politiken, svarar kvinnan.
– Det här är ett mycket viktigt val, vi måste besegra Trump, förklarar Patricia. Med sig har hon broschyrer med texten “Unidos con Bernie”, ”enade med Bernie”, kandidatens slagord riktat till latinamerikanska väljare.
Den här typen av dörrknackning fyller en nyckelroll i Bernie Sanders kampanj, och hjälpte honom att vinna nomineringsvalet i Nevada i februari där han fick över hälften av de latinamerikanska rösterna i delstaten.
Latinamerikaner är den största icke-vita väljargruppen i årets presidentval, med 32 miljoner röstberättigade. Det är en ung befolkning där många nu kommer rösta för första gången, till stor del är arbetarklass och är starkt kritiska till Donald Trumps anti-immigrationspolitik. För Patricia, som inte vill säga sitt efternamn av oro för negativa reaktioner från sin arbetsgivare, är det allvar nu.
– Jag kom hit från Peru 1991 och jag älskade landet. Jag kände mig aldrig ovälkommen förrän Trump blev president. Då började jag märka av rasismen, att folk tittar snett om man pratar spanska. Han är en mardröm, och den enda som kan besegra honom är Bernie.
Bernie Sanders misslyckades med att nå latinamerikanska väljare i nomineringsvalet mot Hillary Clinton 2016, men det ser annorlunda ut i år. Han lägger betydligt mer resurser på att nå ut till gruppen än vad Demokraternas presidentkandidater brukar göra, och i ett tidigare skede av valrörelsen. Sanders-kampanjen har öppnat kontor i latinamerikanska stadsdelar och låtit latinamerikaner få poster i alla led i kampanjorganisationen.
I tidigare val har latinamerikaner känt sig marginaliserade.
Claudia Santelices, folkhälsoforskare
Bernie Sanders har också fått stöd av Alexandria Ocasio-Cortez, den 30-åriga kongressledamoten och vänsterprofilen från New York, vilket stärkt hans popularitet bland unga latinos. Jämfört med 2016 har Bernie Sanders lagt större tonvikt i sina kampanjtal på att prata om problem med rasism och om sin fars bakgrund som immigrant från Polen.
– I tidigare val har latinamerikaner känt sig marginaliserade, säger Claudia Santelices, folkhälsoforskare vid ett universitet i Boston och volontär för Bernie Sanders, som vi träffar när dörrknackarna samlas i en villa i East Boston. Hon har just kommit från ett kampanjmöte som Bernie Sanders hållit inför 13 000 åskådare i parken Boston Commons, i slutspurten inför Massachusetts primärval.
– Han inkluderar latinamerikaner i sin kampanj på ett helt nytt sätt, och även papperslösa. Latinamerikaner har länge varit desillusionerade när det gäller Demokraterna, men Bernie Sanders kan locka tillbaka dem, säger Claudia Santelices.
De frågor som latinamerikanska väljare i Boston fokuserar mest på är immigration och sjukvård, förklarar Silvia Dominguez, en annan av volontärerna. Det handlar om två av Bernie Sanders profilfrågor, och han lovar bland annat en immigrationsreform och en mer tillåtande invandringspolitik än någon av de andra kandidaterna.
– Latinamerikanska väljare är livrädda, säger Silvia Dominguez.
– Alla känner någon som har blivit deporterad. Det är vanligt med familjer där det finns både papperslösa och medborgare bland medlemmarna. Så alla lider, inte bara de papperslösa. Att Bernie lovat att stoppa deportationer betyder mycket för dem, säger Silvia Dominguez.
”Supertisdagen” igår, då 14 delstater röstade om vem de vill se som demokraternas presidentkandidat, blev en besvikelse för Bernie Sanders. Hans huvudrival, den nyligen snudd på uträknade tidigare vicepresidentens Joe Biden gjorde en stor comeback. Detta efter att Demokraterna partietablissemang enats bakom kandidaten. Strax efter klockan ett på onsdagsmorgonen, östkusttid, hade Joe Biden vunnit i åtta delstater.
Biden vann som väntat en rad delstater i Södern men också på platser där Sanders räknat med segern, som Minnesota, Maine och Massachusetts. Svarta väljare i North Carolina, Virginia och Alabama röstade överväldigande på Joe Biden. Sanders löften om att i stora skaror locka unga väljare som i vanliga fall stannar hemma tycks inte heller ha infriats.
Men Bernie Sanders satsningar på att nå latinamerikanska väljare verkar ha fungerat. I Kalifornien röstade 84 procent av latinamerikaner under 30 på Sanders, som vann delstaten, enligt vallokalsundersökningar. Miljardären och tidigare New York-borgmästaren Michael Bloomberg, som satsat stora summor på att nå latinoväljare i Kalifornien med spanskspråkig reklam, lyckades bara få en mycket liten del av deras röster. Sanders vann också i Colorado, en annan delstat med stor latinamerikansk befolkning. I Texas fick Bernie Sanders 45 procent av latinamerikanska demokraters röster, men tidigt på onsdagsmorgonen stod det klart att Joe Biden vunnit även den delstaten.
Två av delstaterna med störst latinamerikansk befolkning återstår i primärvalen: Arizona den 17 mars och New Mexico den 2 juni. Bernie Sanders leder i mätningarna i båda, men efter supertisdagen anses Joe Biden återigen vara favorit att vinna nomineringen och möta Donald Trump i presidentvalet den 3 november.