Mellan den 14 och 18 juli sitter EU-kommissionens och Centralamerikas förhandlare i Bryssel. Det är den fjärde förhandlingsrundan om ett nytt handelsavtal. Istället för att sätta fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter i första rummet väljer Europeiska Unionen att tvinga fram nyliberala överenskommelser. Bra för europeiska företag. Mindre bra för miljoner latinamerikaner. Rent Mjöl-kampanjen har initierat en namninsamling för rättvisa handelsvillkor. Anledningen är att EU har inlett förhandlingar med Centralamerika respektive den Andinska Gemenskapen om ett så kallat associeringsavtal, där handel utgör den centrala delen. Konsekvenserna av EU:s förslag riskerar att bli att rätten till mat och försörjning äventyras för miljoner människor i Latinamerika.
Den oro som folkrörelser och organisationer i Europa och Latinamerika har uttryckt över förhandlingarna har besannats. EU-kommissionen visar få tecken på att vilja ta hänsyn till de stora skillnaderna i förutsättningar mellan regionerna. EU vägrar förhandla om sina jordbrukssubventioner. EU driver på för att få igenom förhandlingar om investeringar, konkurrens och offentlig upphandling, trots att de flesta sydländer i WTO varit extremt tydliga med att de inte vill föra upp nya områden på Världshandelsorganisationens agenda. EU:s och USA:s strategi är alltså att försöka peta in frågorna bakvägen genom bilaterala avtal.
Retoriskt säger EU-kommissionen att det är viktigt att de centralamerikanska länderna ratificerar regelverken för arbetsrätt inom ILO. Men när det kommer till kritan stannar det vid vackra ord, för i en bisats bekänner unionen färg: Nej, nej, det är så klart inte en förutsättning för ett avtal… I verkligheten ligger EU:s fokus snarare på att få igenom de intressen som europeiska transnationella bolag har och de inbegriper knappast krav på juste arbetsrätt – något som skulle kunna bidra till att rätta till de usla villkor som många latinamerikanska låglöneslavar tvingas arbeta under.
Men det är inte helt lätt att diskutera förhandlingarna. Få vet vad som egentligen sker bakom de slutna dörrarna – ett hemlighetsmakeri som rimmar illa med EU:s och svenska regeringens välmenande ord om att stödja en demokratisk samhällsutveckling. Nu är det inte längre bara latinamerikanska och europeiska folkrörelser som kräver insyn i förhandlingarna. Den 19 juni protesterade den bolivianska regeringen i ett formellt brev till Europeiska Unionen starkt mot att EU-kommissionen inte skapar förutsättningar för det bolivianska civilsamhället att delta i kommande förhandlingsrunda på europeisk mark.
Trots att förhandlingarna pågår för fullt är de ännu en icke-fråga i Europa och Sverige. De flesta av våra folkvalda vet ingenting om dem. Ändå är det ett avtal som i stor utsträckning kommer att påverka förutsättningarna för de latinamerikanska ländernas möjlighet att föra en självständig utvecklingspolitik för att bekämpa fattigdomen. De latinamerikanska länderna och Europa binds fast vid en dogmatisk nyliberalism, som i hög utsträckning gynnar transnationella bolag och försvårar möjligheten att uppfylla de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna.
Förhandlingarna är så pass viktiga för miljontals människor att det vore en skam att låta en handfull tjänstemän och förhandlare på båda sidor om Atlanten i all tysthet skriva ut ett recept för hur samarbete och handelsavtal mellan EU och Latinamerika ska se ut. 200 kontakter med beslutsfattare i en och samma fråga brukar kallas folkstorm! Därför sänder vi varje vecka 200 nya namnunderskrifter till den svenska regeringen och EU-kommissionen. Varje fredag till och med Världshungerdagen, den 16 oktober 2008, ska det dimpa ner en påminnelse från 200 medborgare om att rätten till mat är viktigare än transnationella företags egenintressen. Rent Mjöl-kampanjen kräver öppna förhandlingar där folkrörelserna och parlamentarikerna i alla berörda länder ges möjlighet till inflytande samt att avtalen ska respektera de mänskliga rättigheterna och främja fattigdomsbekämpning.
Vi har idag, då det är halvtid i namninsamlingen, runt 3000 namnunderskrifter. Och vi behöver bli ytterligare 3000 personer som tar ställning för rättvisa handelsvillkor. Vill du bidra till namninsamlingen? Gå in på www.rentmjol.nu och ta ställning eller hämta hem namninsamlingsblanketten. Var med och bidra till en 30 veckors lång folkstorm för rättvisa handelsvillkor och rätten till mat!