Efter intensivt fotarbete lyckades Byggnads få över en majoritet av ombuden på LO:s kongress i våras på sin linje: Att LO ska verka för att ratificeringen av Lissabonfördraget skjuts upp till efter offentliggörandet av Lavalutredningen, som ska föreslå hur den svenska modellen kan anpassas efter Lavaldomen. Lavalutredningen görs av Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth, och i direktiven ingår ingen översyn av EU:s lagar och regler utan bara hur svensk lagstiftning bör ändras. Men enligt s-riksdagsmannen Morgan Johansson hänger Laval ändå ihop med Lissabon:
– Det är uppenbart att Lavalutredningen inte med säkerhet kommer att kunna lösa frågan. Och om den inte kan det, måste vi kunna driva fram en förändring av EG-rätten. Och det kan i så fall bara åstadkommas genom förändringar i fördraget, eller ett svenskt undantag. Därför hänger Lavaldomen och fördraget ihop, och därför ville vi först se resultatet av utredningen innan fördraget ratificeras.
Enligt riksdagens kalender ska ratificeringen ske den 20 november, medan Claes Stråth har fram till den 15 december på sig att bli klar med Lavalutredningen. Socialdemokraterna följde LO-beslutet och till en början var även talmannen och de borgerliga partigrupperna med på noterna. Efter Irlands nej i folkomröstningen finns ju ingen brådska med ratificeringen. Men sedan tog partitaktiken över, enligt tidningen Affärsvärlden: alliansens strateger insåg att s-riksdagsgruppen skulle splittras om dagordningen kvarstod.
De fick rätt. Skjuta upp beslutet var en sak, men rösta nej till fördraget ville Mona Sahlin inte. På gruppmötet den 2 oktober tog hon i ordentligt. Hennes motståndare fick höra att de skadade henne och partiet och stämningen beskrivs som ”riktigt obehaglig”. Till slut reserverade sig ändå Morgan Johansson, Bo Bernardsson, Leif Pagrotsky, Claes-Göran Brandin och möjligen ytterligare några ledamöter och meddelade att de avstår från att rösta den 20 november.
Ratificeringen innebär en grundlagsändring och ska därför tas med 3/4-dels majoritet. Miljöpartiet och vänsterpartiet röstar emot, men utöver deras 41 mandat krävs 47 röster för att fälla förslaget. Socialdemokraterna har 130 mandat.
Även LO-förbund som Byggnads och Transport och flera LO-distrikt opponerar sig mot s-ledningens linje. LO-distriktet i Stockholm kommer att ordna en demonstration utanför riksdagen den 20 november, men ingen väntar sig massuppslutning. När kritiker från s, v, Byggnads och Transport deltog på ett möte i ABF-huset förra veckan var stämningen uppgiven.
– Att acceptera Lissabonfördraget nu är som att kliva in i en idrottsförening utan att läsa stadgarna först, sade Byggettans Johan Lindholm.
Transports viceordförande Martin Viredius menar EG-domstolen har rubbat konflikträtten och principen om lika lön för lika arbete.
– Förutsättningarna för det svenska ”ja-et” till EU är undanröjda. Utan kollektivavtal blir vårt system ett paradis för social dumpning. Djungelns lag kommer att gälla, sade han.
Vänsterpartiets Josefin Brink påminde om hur borgarna stoppade löntagarfonderna.
– Det behövs mycket mer mobilisering. Men ointresset är stort, inte minst från media, det känns som en lång uppförsbacke, menade hon.
Enligt Morgan Johansson är det enda som nu kan ändra den socialdemokratiska riksdagsgruppens hållning om LO-ledningen tydligt säger ifrån.
– De har nyckeln. Deras besked är oerhört viktigt.
Men LO:s Wanja Lundby-Wedin anser att Lissabonfördraget bör ratificeras nu eftersom det är bättre än dagens regelverk.
– Nu handlar det om att påverka Stråthutredningen, vår regering och EU-kommissionen om att få till nödvändiga förändringar i lagen och få ett socialt protokoll till direktivet, säger hon till Arbetaren.