”Anna” har tidigare skulder och har skuldsanering på sin pension, vilket innebär att pengarna går till kronofogden som sedan betalar ut ett existensminimum till henne och använder resten för att betala av skulderna. Med ett hyreskontrakt skulle pengar utgå till hyra. Socialtjänsten i Norrköping vägrade dock hjälpa henne med en lägenhet – med motiveringen att hon hade en inkomst och borde kunna klara sig själv på bostadsmarknaden. Men så länge hon saknade lägenhet, fick hon heller inte ut några pengar för hyra från kronofogden.
Under fyra månader bodde hon på ett 20-tal vandarhem, vilket ledde till både hälsoproblem och ytterligare skulder. Så småningom flyttade hon till Ronneby, där socialtjänsten snabbt hjälpte henne att få en bostad.
– Det är ett skolexempel på hur byråkrater vägrar se den enskildes behov och i stället stirrar sig blinda på lagen. Dock glömde de den viktigaste paragrafen, nämligen att kommunen har det yttersta ansvaret för sina medborgare, säger Henrik Lund från Sveriges Anställningslösas Landsorganisation, som biträdde ”Anna” i hennes strid med socialtjänsten.
Solna Kommun lyfts i Svenska Dagbladet (080505) fram som ett föredöme när det gäller att undvika vräkningar. Hyresrådgivare Ann-Charlotte Widing säger där: ”speciellt barnfamiljer hjälper vi alltid till annat boende, vi lämnar dem inte”.
Sonja Alkell håller inte med om det. 2006 blev hon tillsammans med sin nu 14-årige son vräkt för obetalda hyresskulder. Socialförvaltningen nekade att betala skulden, med motiveringen att de ”tidigare fått hjälp”.
Anledningen till att hon kom efter med hyran var att hon blivit allvarligt sjuk i giftstruma, för vilket hon varit sjukskriven och fortfarande medicinerar. Till följd av stressen kring vräkningarna missade hon också delar av sin behandling. Trots detta har socialtjänsten krävt att hon ska vara aktivt arbetssökande, uppger hon.
När hon har begärt hjälp från kommunen med ny lägenhet har hon fått svaret ”sök boende i andra kommuner”, enligt en mejlväxling som Arbetaren tagit del av.
– Varför ska jag tvingas till det, jag är vräkt och har hyresskulder inklusive kronofogdeskulder. Hur svårt är det att förstå att bostadsmarknaden är låst för mig?
I dag bor hon och hennes son i ett lägenhetshotell – men där får de stanna högst tre månader till.
– I vilket fall som helst vägrar jag flytta min son från den skola där han gått sedan första klass. Jag har använt min sjukskrivningstid till att bland annat läsa socialtjänstlagen, jag vet att jag har rätt att få hjälp där jag bor, säger hon.
Ronny Hansson i Hemmestorp, Sjöbo kommun var bussförare och bodde i eget hus under 20 år. Efter en konflikt på jobbet fick han problem med sina lån, anmärkning hos kronofogden och tvingades sälja huset. Han betalade sina skulder, men ingen hyresvärd ville hyra ut till honom utan säkerhet. Han vände sig till socialförvaltningen i Sjöbo och bad kommunen att ställa upp som borgenär – han var alltså beredd att själv betala hyran. Socialförvaltningen nekade.
I november 2007 flyttade Ronny in i en husvagn. Lars Jansson, chef för familjeförvaltningen i Sjöbo, hävdade för Ystads Allehanda att ”En husvagn kan ibland vara ett värdigt boende”. Ronny Hansson lider av den kroniska lungsjukdomen KOL. I augusti kördes han akut till lasarettet i Lund efter att ha hittats medvetslös och där han låg inlagd i en månad. Fallet har nu anmälts till JO.
– Socialtjänsten har rätt enligt jordabalken att ta över betalningsansvaret för en hyresgäst och därmed stoppa vräkningen med tvingande verkan, säger Rolf Nilsson, föreningen Stockholms Hemlösa.