Ett par stenkast från Beirut Downtown breder arbetarklasstadsdelen Basta Fawqas slitna våningshus ut sig. De shiitiska partierna Hizbollahs och Amals flaggor hänger lite varstans, vilket avslöjar att majoriteten av invånarna är shiamuslimer. Likaså gör valaffischerna inför det libanesiska parlamentsvalet den 7 juni. Även en och en annan affisch från den kristne före detta generalen Aouns parti, Fria patriotiska rörelsen, FPM, syns här och var.
– Jag röstar för Hassan Nasrallah [Hizbollahs ledare], för att han försvarar oss mot Israel, och general Aoun för att han är pålitlig. Alla andra jobbar för CIA eller Mossad. För mig spelar det ingen roll att Hizbollah samarbetar med Syrien och Iran. De hjälper oss, medan USA och Israel vill döda oss, säger 39-åriga trebarnsmamman Hannan Baydoun till Arbetaren.
Den nuvarande USA-stödda regeringsmajoriteten, det så kallade 14-marsblocket, består framförallt av sunniter, druser och de högerkristna partierna. Det pro-syrisk/iranska oppositionsblockets, eller 8-marsrörelsens, kärna utgörs av Hizbollah, Amal och FPM. Valet tippas bli jämnt. Skulle oppositionen vinna valet har Hassan Nasrallah erbjudit 14-marskoalitionen att sitta med i en samlingsregering. 14-marsrörelsens ansikte utåt, sunnitiska Framtidspartiets ledare Saad Hariri, har avböjt.
Fem minuters promenad från Basta Fawqa ligger den sunnitiska stadsdelen Basta Tahta där 70-årige Mehieddine Baayoun bor. Han stödjer regeringsmajoriteten, men har inget emot en samlingsregering.
– Jag önskar bara att libaneserna ska enas så vi får njuta av en skön sommar, säger han.
En av de största meningsskiljaktigheterna mellan 8-mars- och 14-marsblocken är frågan om Hizbollahs vapenarsenal. 14-marsrörelsen står bakom FN-resolutionen 1701 från 2005, som stipulerar att alla miliser i Libanon ska avväpnas. Hizbollah vägrar och menar att vapnen behövs för att försvara Libanon mot Israel. Mehieddine Baayoun fruktar att de kommer att riktas mot libanesiska opponenter om valet urartar i gatustrider, eller kanske inbördeskrig.
– Det finns så många beväpnade partier i Libanon och Hizbollah har flest vapen. Bara armén borde få ha vapen, säger Mehieddine Baayoun.
Libanons kristna samfund är splittrade. På det inrikespolitiska planet utlovar det största kristna oppositionspartiet, FPM, samma politiska och ekonomiska reformer som Amal och Hizbollah.
– FPM vill bekämpa korruption och vill att statens pengar fördelas rättvist i hela Libanon. Nu gynnas bara områden som rika politiker kommer ifrån, säger Clouis Nader som jag träffar på en FPM-manifestation i den kristna byn Bchehleh.
FPM:s ledare Michel Aoun var en av de mest hårdföra motståndarna mot syriskt inflytande i Libanon i slutet av det libanesiska inbördeskriget som pågick mellan 1975–1990. Nu ingår han i en pro-syrisk koalition.
– FPM var den drivande kraften bakom Ceder-revolutionen, 2005, som ledde till att Syrien lämnade Libanon. Nu har syrierna öppnat en ambassad här vilket visar att de respekterar vår suveränitet. Vi vill ha en bra relation med Syrien, säger Clouis Nader.
Parallellt med valupptakten har det hettat till på den israelisk-libanesiska fronten. Ett 20-tal libaneser har avslöjats som israeliska spioner. Och i dagarna genomförs den största landsomfattande militära övningen någonsin i Israel. Hizbollah har deklarerat att om den israeliska armén äntrar Libanon kommer den att förintas.
Under det 34 dagar långa kriget mellan Israel och Hizbollah sommaren 2006, bombarderades framför allt Hizbollah-dominerade områden. Frågan är om hela Libanon blir legitimt mål för israeliska bomber om landet får en Hizbollah-dominerad regering? Clouis Nader vill inte spekulera, men anser att Israel gör sitt bästa för att provocera Hizbollah.
– Nästan dagligen kränker Israel vårt luftrum och farvatten, säger han.
Även FPM vill att Hizbollah lämnar ifrån sig sina vapen.
– Och jag är säker på att de kommer att göra det, men endast genom dialog. Hizbollah representerar en stor del av befolkningen och kan inte behandlas som fiender, säger en annan FPM-supporter vid namn Dumit Nassar.
Enligt politiska bedömare kan två färska händelser få osäkra väljare att vända 8-marskoalitionen ryggen. Den ena är en artikel i det tyska magasinet Der Spiegel den 23 maj, som påstod att Hizbollah låg bakom bilbomben som dödade den före detta libanesiske premiärministern Rafik Hariri och 22 andra i Beirut i februari 2005. Hizbollah har anklagat Israel för att ligga bakom artikeln som hänvisade till anonyma källor. Den andra händelsen är den amerikanske vicepresidenten Joseph Bidens uttalande om att USA:s framtida bistånd till Libanon beror på valutgången. Det finns även en minoritet som inte tar ställning för någon av de två libanesiska koalitionerna. I centrala Beirut träffar jag 27-åriga mediearbetaren Rihab Jawhary som är trött på att Libanon och dess ledare ständigt utnyttjas i internationella och regionala konflikter. Hon menar att roten till Libanons problem ligger i det politiska systemet (se fakta).
– Många libaneser tänker inte fritt, utan sekteristiskt och röstar på kandidater enbart för att de tillhör samma religiösa samfund, säger hon.
Rihab Jawhary ska inte rösta. Det finns inga partier som representerar henne.
– Jag vill ha ett sekulariserat politiskt system med partier som kämpar för sådant som är viktigt för mig, som jämställdhet. Tjafset mellan regeringsmajoritet och opposition handlar nästan bara om Hizbollahs vapen. Jag tycker att de borde koncentrera sig på annat. Även jag anser att bara armén ska få ha vapen, men deras är inte lika avancerade som Hizbollahs. Därför måste vi acceptera att Hizbollah försvarar oss mot Israel, avslutar Rihab Jawhary.
Fakta / Samlingsregering sedan maj 2008
Libanon har ett konfessionellt statsskick. 128 parlamentsplatser delas 50/50 mellan kristna och muslimer. Inom de båda grupperna fördelas platserna proportionsenligt mellan representanter för de 18 religiösa samfunden.Vid parlamentsvalet 2005 vann den västallierade 14-marskoalitionen. Hösten 2006 krävde oppositionen större inflytande och vetorätt i regeringen. Majoriteten vägrade vilket ledde till att oppositionen lämnade regeringen. Den politiska krisen varade i 18 månader och kulminerade i strider mellan regeringstrogna och oppositionella miliser, bland annat Hizbollah, i början av maj 2008, där de senare fick överhanden.Parterna träffades för nationella dialogsamtal i Doha, 16–21 maj 2008. En samlingsregering bildades där opposition fick 11 ministerposter, majoriteten 16 och presidenten 3.