I allt fler branscher blir det populärt att hyra in arbetskraft i stället för att anställa den. Totalt är nu 1,3 procent av landets arbetstagare inhyrda från ett bemanningsföretag. Medieföretagen är en bransch som relativt nyligt upptäckt fördelarna med att hyra in i stället för att anställa.
– Det råder någon slags anställningsparanoia bland arbetsgivarna. Det handlar om en ekonomi som bygger på kortsiktighet och hialösa vinstkrav men ytterst handlar det om makt; om att du ska kunna hålla din personal i otrygghet och rädsla. Då är det ingen som vågar opponera sig mot missförhållanden, säger Agneta Lindblom Hulthén, ordförande för Journalistförbundet.
Journalistförbundet har länge stridit för vikariernas rätt att anställas enligt Lagen om anställningsskydd, Las, men nu har redaktionerna, bland andra SVT, börjat anlita bemanningsföretag för att slippa ”lasa in” vikarierna.
På frågan vad SVT vinner på att anlita bemanningsföretag, förutom att kringgå Las, svarar SVT:s vd Eva Hamilton:
– Det är inte olagligt att anlita bemanningsföretag.
Nej, olagligt är det inte. Det kan till och med vara så att vikarierna får det tryggare med en tillsvidareanställning på ett bemanningsföretag än som ständiga vikarier, men när det gäller a-kassan har den som är anställd på ett bemanningsföretag ett mycket svagare skydd än den som är tillsvidareanställd. Till och med vikarierna har ett bättre a-kasseskydd (se artikel nedan).
– Vi tycker naturligtvis att redaktionerna borde anställa i stället men vi inser att bemanningsföretagen är här för att stanna. Det vi kan göra nu är att skriva så bra avtal som möjligt för att minska risken att det blir ett a-lag av anställda på redaktionerna och ett b-lag av dem som är inhyrda från ett bemanningsföretag. Dessutom måste vi bygga så starka klubbar som möjligt inom bemanningsföretagen, säger Agneta Lindblom Hulthén.
”Branschen präglas mer av långsiktigare strategisk inhyrning, allt fler yrkesområden, allt mer utvecklade tjänster samt en betydligt bredare kundbas, som ökar möjligheter att överbrygga lågkonjunkturer”, skriver Henrik Bäckström, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen inom arbetsgivarföreningen Almega i en sammanfattning av bemanningsföretagens utveckling det första kvartalet 2009.
Konflikten på Systembolagets lagerlokal Lagena i Jordbro utanför Stockholm orsakades av att 35 tillsvidareanställda blev uppsagda till förmån för personal inhyrd av bemanningsföretag. Den vilda strejken bevakades för övrigt bland annat av en SVT-reporter inhyrd av ett bemanningsföretag.
Snabbast växer den gren av bemanningsföretagen som sysslar med så kallade omställningar. Under det första kvartalet 2009 ökade dessa företag med 615 procent.
– Omställningstjänster innebär att när ett företag varslar kan ett bemanningsföretag gå in och ta över de varslade tjänsterna och styra över dem till andra jobb. På det stora hela är det dock en liten andel av bemanningstjänsterna, säger Jessica Lindblom, statistiker på Bemanningsföretagen.
Men Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström menar att ökningen av omställningstjänster visar att bemanningsbranschen har en stor förmåga att utnyttja att arbetsgivare över hela landet genomför stora personalomställningar.
– Målet är att tre av hundra jobb på den svenska arbetsmarknaden ska vara inom bemanningsbranschen, säger Henrik Bäckström.
Det målet tror han ska vara uppnått inom fem till tio år.
– Bemanningsföretagen är här för att stanna. Att de har kunnat ta sig in på arbetsmarknaden beror på att arbetsgivarna vill slippa ifrån arbetsgivaransvaret, säger Torbjörn Israelsson, utredare på Arbetsförmedlingen.
Arbetsgivarna varslar, avskedar och hänvisar till lågkonjunkturen. Det finns dock ingenting som säger att företagen börjar tillsvidareanställa om konjunkturen vänder:
– I en kommande konjunkturuppgång kommer företagen förmodligen att satsa mer på att ta in folk från bemanningsföretagen på grund av osäkerhet. Man kan ju aldrig veta hur långvarig en konjunkturuppgång blir, säger Torbjörn Israelsson.