I Gottsunda centrum rör sig barnvagnsföräldrar med matkassar och skolbarn på cykel i fridfullt tempo. Ett par män sitter och diskuterar utanför Willys. Inga utbrända bilar. Inga poliser eller ungdomar. Inga tecken på våld.
Men det var faktiskt bara för några dagar sedan som det hände igen – någon tände eld på en bil, polisen kom och det blev stenkastning.
Adam, Ali och Oscar, är i gymnasieåldern och bor i området.
– Det är bra i Gottsunda. Det är synd om folk får fel bild nu bara på grund av det som kommit upp i media, säger Oscar.
Oscar säger att grannar till honom fått sina bilar uppeldade och han har svårt att förstå dem som gör så, eftersom det är oskyldiga som drabbas.
– Det är fel av dem, men polisen gör också fel. De går på med batonger och hundar och de ger sig inte bara på dem som är våldsamma. En kompis till mig blev attackerad med batong när han stod och filmade dem med sin mobil. Han ville bara filma deras övervåld.
Polisen har dessutom varit otrevlig mot Oscar själv när han har varit ute i området, säger han.
– Nu kan man ju knappt gå ut där bilarna står, då hoppar polisen på en med en gång och frågar vad man håller på med. Det räcker med att ha fel kläder så är man misstänkt. Man känner sig utpekad.
Adam tror att anledningen till att folk började elda upp bilar i området delvis är en hämnd för sådant som har hänt tidigare. Det är en reaktion på år av trakasserier, förklarar han.
Han har också hört polisen komma med rasistiska tillmälen. Och han tror inte att det kommer att upphöra, inte heller efter det medlingsmöte som hölls i Gottsunda under förra veckan.
– Man kan ju anmäla dem, men de kommer inte dömas för det och även om de döms får de behålla jobbet.
Christer Nordström är Uppsalapolisens presstalesman. Han berättar att det kommit in ett femtontal anmälningar mot hans kollegor för övervåld, fall som nu utreds av en annan instans inom polisen.
– Om det har inträffat något som är klandervärt så kommer vi att ta itu med det, säger han, men tillägger att det inte går att komma ifrån att polisen ibland har skyldighet att ta till våld.
– Man ska ha klart för sig att de som leder det här är grovt kriminella. Nu har de fått en svans av tidigare ostraffade ungdomar bakom sig och det är oroväckande
Per-Olof Hallin, professor i kulturgeografi på Malmö högskola, leder ett projekt där forskare försöker hitta förklaringar till det som hänt i Gottsunda och andra svenska förorter.
– När vi har pratat med de här ungdomarna framgår det att det ofta rör sig om en konfliktspiral med polisen. Ibland ser vi då att det finns dåliga erfarenheter av myndigheter i bakgrunden.
Per-Olof Hallin arbetar med flera olika teser för att förstå varför ungdomarna väljer att gå från känslomässig ilska till fysisk handling.
– Det kan ha att göra med det sociala sammanhanget man vistas i. Att man skapar en gemensam bild där man säger ”vi har ändå ingen chans” eller ”jag är straffad sedan tidigare, då får jag ändå inget jobb”. Man skapar en samhörighet i det, särskilt i konfrontationen med polisen.
Ali, som är kompis med Adam och Oscar, menar ändå att konflikterna i grunden har med ekonomiskt utanförskap att göra.
– Det som behövs för att göra saker bättre är att folk får jobb. Då skulle de inte ha tid eller lust att hålla på så här, säger han.
Ali, Adam och Oscar heter egentligen något annat.