Efter en veckas förberedelser med aktivistworkshops, övningar i passivt motstånd, klimatföreläsningar och plakatmålning var det i lördags dags för en avslutande aktionen mot Vattenfalls kolkraftverk på Amager.
– Ända sedan regeringen kom till makten 2001 har vi hört många fina ord om att minska koldioxidutsläppen, men ingenting har hänt. Nu får det vara slut på hyckleriet, säger Tannie Nyboe, aktiv i”Shut it down” till Arbetaren Zenit.
Över hälften av Danmarks el kommer från kolkraft. Av hela Europas strömförsörjning står kolet för 80 procent och produktionen ökar kraftigt.
– Klimatfrågan är också en klassfråga. Den kapitalistiska marknadsekonomin vill få oss att ständigt öka vår konsumtion. Det leder till ökad energiproduktion med ökade koldioxidutsläpp. Detta drabbar främst fattiga människor i Syd där deras liv offras för att ge västvärlden tillgång till billig energi och konsumtionsvaror. Det är ohållbart, säger Nyboe.
Målet med aktionen var att stoppa Vattenfalls produktion inne på kolkraftverket. Tannie Nyboe förklarar att planen var att dela upp demonstranterna i två block, ett grönt och ett lila. Klockan 15 tågade samtliga demonstranter från Christianshavns torg. Väl framme vid området delade blocken på sig, där det lila hade som uppgift att ta sig in och stoppa produktionen och kedja fast sig inne på området. Det gröna försökte avleda polisen och hålla ihop på andra sidan av kolkraftsverkområdet.
Aktionen avslutades lugnt klockan 19 på lördagskvällen.
– Poliserna var många fler än vi hade förväntat oss. Vi är ändå mycket nöjda med att vi tog oss in på verket. Problemen med den danska kolkraften har fått rejäl uppmärksamhet och vi är övertygade om att den danska regeringen nu förstår att det är allvar. Inga fler fina ord – nu vill vi se handling. Det är dags att fasa ut kolkraften nu, säger Tannie Nyboe till Arbetaren.
Vattenfall hade på lördagen hängt upp blå banderoller med texten ”Vi är öppna för dialog” på kraftverkets fasader. Men någon dialog uppstod aldrig. Amagerverket är enligt Vattenfall inne i en övergångsprocess med byte från koleldning till biobränsle, men än räcker inte pelletsen för att bryta verkets kolberoende.
Lennart Söder, forskare i elektriska energisystem på KTH, menar att en aktion som denna är bra för att få upp problemen på agendan, även om det inte tillför forskningen något. Enligt Söder är det ett problem när en viktig energiaktör som Vattenfall, med stora satsningar på CCS i sin planering, förutsätter att det kommer att fungera.
– Det är farligt och kan få oerhörda konsekvenser. Forskningen på CCS är intressant, men det kan mycket väl vara så att det inte går att få tekniken att fungera. Det måste man som forskare alltid ha med i beräkningen, för vad händer om vi inte löser det? säger Lennart Söder.
I Shut it downs manifest kritiseras bland annat handeln med utsläppsrätter. De menar att regeringar vill köpa sig tid och slippa undan ansvaret dels med att göra en realistisk plan för en utfasning av fossila bränslen, dels med att ta itu med sin egen förorenande livsstil. CCS, metoder för att förvara koldioxid under marken, kritiseras för att vara ett luftslott som legitimerar fortsatt utbyggnad av kolkraft. Även konsumtion av miljövänliga och ekologiska varor kritiseras för att den flyttar fokus från det gemensamma ansvaret. Globala miljöproblem kan inte lösas genom individuell shopping och idén om den politiska konsumenten bör skrotas, lyder Shut it downs budskap.
Shut it down planerar nu för fortsatt arbete med nya demonstrationer. De ser lördagens aktion, som främst var riktad mot den danska regeringen, som uppvärmning inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn den 7-18 december.