Det kraftiga politiska trycket tvingade regeringen att först undanta cancersjuka och sedan andra allvarligt sjuka från de nya reglerna, och har också tvingats införa en höjd och förenklad ersättning. Men i dagens djungel av olika ersättningsformer, och möjliga kombinationer av dem, verkar det dock fortfarande finnas många olika sätt som människor kan komma i kläm. Vid en genomgång av artiklar, insändare, blogg-inlägg och foruminlägg förefaller några av de vanligaste vara:
* De som har fått sin sjukpenninggrundande inkomst nollklassad, exempelvis för att inte ha anmält sig på Arbetsförmedlingen omedelbart efter utförsäkring. Detta drabbade bland annat en mamma som, efter att ha haft anhörigpenning för att ha vårdat sitt barn, glömde att anmäla sig som arbetssökande – dagen efter barnets död, rapporterar Aftonbladet.
* Deltidssjukskrivna med arbete. Dessa ställs inför valet att leva enbart på sin deltidslön eller att säga upp sig och bli arbetslösa på heltid. Ett av de mer absurda exemplen är Marianne Liliequist, professor och konvalescent efter leukemi. I stället för att vara sjukskriven på 25 procent uppmanade Försäkringskassan henne att säga upp sig från professuren och ”arbeta heltid på Samhall”, enligt Västerbottenskuriren.
* Utförsäkrade som är för sjuka för att orka med Arbetsförmedlingens ”introduktionsprogram” och därmed förlorar sin ersättning. Många har kronisk värk eller psykiska sjukdomar. Enligt Försäkringskassan har mer än en fjärdedel av alla som kallats tackat nej till programmet.
Många av de utförsäkringshotades egna berättelser går i en ton av direkt desperation. Organisationen Resurs (se nedan) håller sedan några månader tillbaka en ljusmanifestation den 26 varje månad ”för att hedra minnet av de som tagit sina liv efter att ha mist sin ersättning […] vi minns också och sörjer vår bild av Sverige som ett välfärdssamhälle, där vi tog hand om varandra […]”. En genomgång tyder på att det inte är taget ur luften att hävda att sjukförsäkringsreglerna bokstavligen orsakar människors död.
”Jag har Aspergers, ADD och ADHD […] när jag talar med läkare, myndigheter och Försäkringskassan är det som att mitt handikapp inte existerar […] nu ska jag ”rehabiliteras” igen […] Det tog knäcken på mig. Jag hamnade på psyket med uppskurna armar […] Nu är jag där igen. Förtvivlad. Sviken. Jag dör hellre. Jag tar hellre livet av mig”, skriver en Jenny Johansson i en insändare.
Birgitta Alvskogen lider av svår depression och har också diagnoserna borderlinestörning och ADHD. Hon skriver: ”Nu förväntas jag plötsligt kunna vara frisk. Från en dag till en annan. Något magiskt ska ske under nyårsnatten tydligen. Plötsligt kommer femtio tusen människor som under längre tid varit sjuka av olika anledningar, kunna stå upp ur sina sängar, släppa sina kryckor och vara helade.”
”Jag godtar inte det här. Den enda kontrollen jag har är över om jag ska leva eller vara död. Så jag tackade för mig på Facebook, meddelade de käraste över mejl och gjorde vad jag kunde för att avsluta det hela. Det funkade inte […] Så nästa gång […] kommer jag inte låta ett knyst komma över mina läppar”, skriver hon på sin blogg Witchbitch.
I september gick en ung man in på Försäkringskassan i Varberg, hällde bensin över sig själv och hotade att tända på. Han ”var missnöjd med ett beslut Försäkringskassan tagit i hans fall”, enligt kassans presstalesman.
Margareta Björner, kontaktperson i en grupp för pisksnärtsskadade, säger till Örnsköldsviks Allehanda att ”jag blir nedringd av andra sjukskrivna som gråter över att de inte orkar och hotar med att ta sina liv” och ”ett självmord känner hon till som direkt kan kopplas till motgångar under sjukskrivning, att bli misstrodd och dålig ekonomi.”
Kvällsposten berättar om Arne, 62, från Smedby, som led av svår epilepsi, var förvirrad och hade god man, men inte beviljades sjukersättning av Försäkringskassan. När han skulle till Arbetsförmedlingen gick han vilse och när han till slut kom fram skickade handläggaren direkt hem honom igen. I mitten av december dog han, hopsjunken över köksbordet.
Samtidigt har utförsäkringarna också lett till åtminstone de största protesterna mot den borgerliga regeringen sedan a-kasseförsämringarna. Den socialdemokratiska bloggen S-buzz publicerade i december en statistisk analys som visar att det är den mest omdebatterade frågan på nätet sedan FRA-lagen. Några nya organisationer som startats är:
* Försäkringstagares rätt i samhället, FRIS, som främst sysslar med juridisk rådgivning.
* Respekt för Sjuka och utsattas rätt i samhället, RESURS, som också driver ett nätforum, samlar in berättelser, och organiserar demonstrationer.
* Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt, i Härnösand, en av flera lokala organisationer.
* Folkets kassa, en hjälporganisation som tar emot frivilliga bidrag ”till förmån för sjuka utan egen försörjningsförmåga”.
”Om ni tycker att det är mycket protester, tänk på att de flesta sjuka faktiskt är för trötta för att orka demonstrera på gatorna […] hade man gjort samma sak mot någon annan grupp i samhället hade det blivit revolution”, kommenterar en debattör på Newsmill.