Frågan om att begränsa bemanningsföretagen kommer att lyftas i avtalsrörelsen av LO:s förbund. Detta efter den spontana strejken av Handelsmedlemmar på Lagena och den unika kamp som sedan följt över fackföreningsgränserna. Nu skärps tonen när det nya LO-samarbetet 6F (förbunden Seko, Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Fastighets och Transport) släpper en opinionsundersökning som visar på ett brett stöd för storkonflikt mot bemanningsföretagen.
Undersökningen visar en radikal opinion. Tre av fyra anser att det är ”fel att arbetsgivare säger upp anställda och tar in arbetskraft via bemanningsföretag istället”. Nästan nio av tio föredrar att arbeta direkt hos det företag där man utför sitt arbete. Hela 50 procent av allmänheten och 81 procent av LO:s medlemmar anser att facket nu ska gå ut i konflikt.
Bemanningsbranschens affärsidé är enkel, att erbjuda personal utan alla problem som kan uppstå vid direkt anställning (som sjukdom, ålderdom eller facklig aktivitet). Städverksamhet alltså. Självklart måste fackföreningsrörelsen få bort dem. Men det finns en stor fara när slagord höjs om att försvara Lagen om anställningsskydd, Las. Sanningen är att syftet med Las alltid varit att kunna städa bort oönskade.
Innan Las infördes tillämpade starka fackföreningar platskontroll. Genom monopol på arbetsförmedlingen fördelades jobben enligt solidariska principer. Det var aldrig ett problem att företag exempelvis sa upp en fackligt aktiv, då tvingades de även att nyanställa en fackligt aktiv.
När Las tillkom 1974 såldes den in som en lag som skyddar mot godtyckliga uppsägningar. Men redan efter en månad tillämpades lagen för att avskeda strejkande arbetare på LM i Söderhamn. Lagens grund är Svenska Arbetsgivarföreningens gamla stadgar om ”rätten att fritt antaga eller avskeda”.
Turordningsprincipen sist in först ut gäller bara i undantagsfall. Genom att komma överens i förhandlingar med kollektivavtalsslutande fack kan vem som helst sägas upp oavsett anställningstid. Först vid oenighet måste företaget följa turordningen, eller köpa ut personal.
Sällan går det så långt. 6F-förbundet GS skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten 15 december förra året till försvar av Las att av över 785 varsel inom deras kollektivavtalsområde gick endast fem vidare till central förhandling. Övriga gånger har alltså arbetsgivaren kunnat få icke önskvärd personal bortstädad direkt av facket, utan att behöva gå omvägen via bemanningsföretag. Till och med när småhustillverkaren Älvsbyhus förra året öppet krävde att få säga upp GS lokala förtroendeman och skyddsombud nåddes en överenskommelse direkt.
GS argumenterar för att Las och kollektivavtal redan gör det möjligt att städa bort oönskade. Försämringar i Las och bemanningsföretag behövs alltså inte. Denna syn delas av LO centralt. Bemanningsföretagen ses som en oönskad konkurrent i städbranschen.
LO har här gillrat en fälla för de radikala arbetare som är beredda att gå ut i konflikt i frågan. Om man bara tar strid mot bemanningsföretagen stärks istället Las lika orättvisa kollektivavtalsturordningar. Det krävs en strid mot både bemanningsföretag och Las, för platskontroll och solidarisk arbetsförmedling.