Uppskattningsvis 200 personer reste till Migrationsverket i Kållered, Göteborg, i onsdags i förra veckan för att delta i den största romska protesten i Sverige på länge. Demonstranter från bland annat Säffle, Karlstad och Örebro samlades för att protestera mot asylprocessen och deportationer.
– Tusentals personer lever i flykt. Det enda som spelar roll för majoritetssamhällena är att romerna ska spela och sjunga för dem, sade Ramadan Demiri från Gnjilane i Kosovo i ett av talen.
Teffic Ismailji från Pristina i Kosovo är del i en familj på sju personer. Alla har fått avslag på sina asylansökningar:
– I Pristina levde vi på gatan. Där finns inga romer, de är utsparkade allihop. Vi bemöts som hundar där. Här känner jag mig fri. Jag vill stanna här för mina barn, för att de ska kunna gå i skolan, säger han när Arbetaren Zenit talar med honom under manifestationen.
Enligt Migrationsverkets landinformation för Serbien och Kosovo ska länderna vara en bättre plats för romer nu än tidigare. Men
Fredrik Beijer, verksamhetschef för asylprövningen på Migrationsverket, säger till Arbetaren Zenit att han är medveten om att Serbiens anspråk på EU-medlemskap kan påverka det intryck de vill ge som land:
– Om det får genomslag i verkligheten återstår ju att se.
Att romerna är en speciellt utsatt grupp i Kosovo och Serbien behöver inte heller påverka asylbedömningarna.
– Vi gör en individuell bedömning av varje persons ärende, säger Fredrik Beijer.
Ingrid Schiöler var en av de som höll tal under protesten utanför Migrationsverket i Kållered. Hon har jobbat med flyktingfrågor och med romska frågor i 40 år. Hon menar att det finns ett behov av en särskild minoritetsombudsman som hjälper till i asylprocessen.
– Man är rädd för myndigheter. Så i stället för att säga till Migrationsverkets handläggare att frun blivit våldtagen och man själv torterad säger man att man vill ha asyl för att barnen behöver gå i skolan.
En färsk undersökning från Europarådet visar att romer är den mest utsatta minoritetsgruppen i Europa, och FN:s flyktingorgan UNHCR:s senaste rapport motsäger Migrationsverkets bedömning om situationen i Kosovo och Serbien – enligt rapporten tillhör romer den grupp som löper särskild risk att utsättas för förföljelse och allvarlig skada. Det framkommer också att allvarliga övergrepp har skett mot romer under 2009 och att säkerhetsrelaterade incidenter mot etniska minoriteter åter ökar i Kosovo.
Före april 2008 beviljades romer från Kosovo uppehållstillstånd i Sverige. Kravet var att de skulle kunna visa att de vistats i Kosovo fram tills dess att de sökte asyl här. Inga individuella skäl var nödvändiga. Den dåvarande bedömningen vilade i stort sett på UNHCR:s rapport från sommaren 2006.
Men i april 2008 fattade Migrationsverkets rättsavdelning ett så kallat praxisbeslut som ändrade situationen. Enligt Lena Sanver från Länderkommittén för före detta Jugoslavien, så rörde detta beslut en ensamstående, ung och frisk man från Gnjilane i Kosovo som talade flytande albanska. Beslutet vilade dessutom på en undermålig ambassadrapport.
Detta, menar Sanver, ligger nu till grund för avslagsbeslut mot romer som har helt andra, och mycket svårare, förutsättningar.
En annan av manifestationens talare var Soraya Post, initiativtagare till den romska folkhögskolan Agnesberg, samt ledamot i bland annat Delegationen för romska frågor som upprättades av regeringen 2007. Hon menar att det är skrämmande att Migrationsverket inte erkänner att det finns stora skillnader i hur situationen ser ut för romer jämfört med serber och kosovoalbaner.
– Det handlar inte om vanlig diskriminering, utan om en starkt utbredd antiziganism. Det handlar inte om att någon utvisas till en plats där den har dåliga möbler eller liknande, utan om att tvingas bo under broar, om risken att bli slagen och dödad, sade hon till Arbetaren Zenit efteråt.
I protesten deltog även Bratislav, som inte vill uppge sitt efternamn. Han och hans fru och två barn har fått avslag efter fyra år i Sverige. Han är förtvivlad:
– Vi har inget hemland. De skulle döda oss, jag vill inte tillbaka.
– Vi tänker demonstrera igen, nästa gång i Stockholm. Vi måste be Tobias Billström stoppa deportationerna.