På torsdag har landets riksdagsledamöter att ta ställning till regeringens proposition som innebär att avvecklingslagen slopas och att de nuvarande tio kärnreaktorerna ska kunna ersättas med nya.
Det öppnar dörren för ny kärnkraft och en blockering av satsningen på förnybar energi, menar kritikerna.
– Det finns en klar risk att det kommer byggas nya kärnkraftverk i framtiden. Vi ställs inför två val: ny kärnkraft eller förnybar energi. Röstar man ja till den här propositionen så röstar man ja till ny kärnkraft. Det vore katastrofalt för Sverige, menar Patrik Eriksson, kampanjchef på miljöorganisationen Greenpeace.
Greenpeace har under veckan organiserat fredliga aktioner vid kärnkraftverket Forsmark inför omröstningen. Aktionerna inleddes i måndags morse då ett 60-tal aktivister demonstrerade på och utanför området. 17 personer greps och övriga avhystes från platsen redan på måndagen, enligt uppgifter från Stockholmspolisen.
– Många vill rösta nej men lägger sig för partipiskan. De lutar sig mot att man lovat att inga skattepengar ska gå till ny kärnkraft, men några sådana garantier finns inte. Vill man inte ha kärnkraft ska man inte öppna upp möjligheten att bygga nya kärnkraftverk. Det här är ett historiskt misstag som måste uppmärksammas, säger Patrik Eriksson.
Den rödgröna oppositionen har beslutat att propositionen, om den röstas igenom, ska rivas upp och processen stoppas vid ett maktövertagande i höst. Kritiken mot Centerpartiet, som tvingats kompromissa i frågan om ny kärnkraft, har varit massiv.
– Det bygger inte på nya argument utan på politisk kohandel. Det är ett unket spel i kulisserna. Centerpartiet var tvungna att offra hela sin kärnkraftspolitik i energiöverenskommelsen med de övriga borgerliga partierna. Jag kallar det ett historiskt svek. De har radikalt ändrat sin politik utan att informera väljarna om det. Att folk är beredda att offra den politik man trott på så länge är skrämmande, säger Per Bolund, MP, ledamot i näringsutskottet till Arbetaren Zenit.
Centerpartiet avfärdar kritiken och menar att oppositionens argument är ”ohållbara”.
– Vi är inte för kärnkraft. Vi har gjort en kompromiss som inte är hundraprocentigt mot ny kärnkraft men om man kan garantera att det inte blir statliga subventioner så blir det ingen ny kärnkraft. Centerpartiet har inte bytt ställning, säger riksdagsledamoten Sven Bergström, C, och tillägger:
– Det är självklart en svaghet för Centerpartiet att vi tvingades ta bort förbudet, men i utbyte fick vi ett tydligt beslut om vindkraftssatsningen. Det finns en risk att det byggs ny kärnkraft i och med den här propositionen, sen kan man diskutera hur stor risken är. Min bedömning är att den är väldigt liten.
Vad säger du till de väljare som känner sig svikna av Centerpartiet i och med den kompromiss ni tvingats göra?
– Jag tror att det kommer visa sig om tio år att det här blev en vändpunkt för mer förnybar energi och inte ett enda nytt kärnkraftverk. Men facit får vi inte förrän om tio år så den debatten kan vi inte föra nu.
Det resonemanget köper inte Per Bolund.
– Det är bara Centerpartiet som håller fast hårt i att det inte kommer att byggas några nya reaktorer. De har antingen missförstått propositionen eller misslett opinionen. Vi är väldigt oroliga för vilka konsekvenser det här beslutet kommer att få, säger han.
FAKTA Kärnkraftspolitik
• 1980 hölls en folkomröstning om avvecklingen av kärnkraften i Sverige. Den linje som innebar en avveckling ”i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft” och att ”samhället ska ha ett huvudansvar för produktionen och distributionen av elektrisk kraft” vann med 39,1 procent av rösterna. Omröstningen har debatterats utifrån ett demokratiskt perspektiv då inget alternativ för kärnkraft erbjöds väljarna.
• 1997 infördes avvecklingslagen, som ger regeringen rätt att besluta att driften av en kärnkraftsreaktor ska upphöra vid en viss tidpunkt. Med stöd av den lagen stängdes Barsebäck år 1999 och Barsebäck 2 år 2005.