Ett valflygblad från Nationaldemokraterna fick brevbärare i Södertälje att reagera. Brevbärarna tyckte att budskapet var grovt rasistiskt.
Framsidan pryddes av texten ”Med din röst bygger vi Södertälje – inte Bagdad” och flygbladet innehöll påståenden om att resurser “fördelats bort från svenska områden, äldreomsorgen och skolan till förmån för massinvandring och problemområden”.
Brevbärarna beslutade sig för att fråga arbetsledningen om propagandan räknades som hets mot folkgrupp innan de delade ut den.
Men eftersom ingen av deras chefer fanns på plats den aktuella onsdagen så lät de materialet ligga tills nästa dag, då ledningen skulle vara tillbaka.
Men när de kom till jobbet på torsdagen möttes de av en ovälkommen överraskning. Elva brevbärare hade fått varsin erinran av arbetsledningen.
– Det kändes hemskt. Jag har haft 30 prickfria år på Posten och jobbat väldigt mycket både fackligt och politiskt och aldrig fått en erinran förut. Jag trodde det var sådant man fick om man gjorde något grovt fel som att till exempel stjäla från sin arbetsplats, säger Janne Strannerud, en av de varnade brevbärarna.
Både han och hans arbetskamrater blev chockade över Postens tuffa agerande.
– Vi ville bara ha ett besked om det var hets mot folkgrupp eller inte. Vi vägrade inte att dela ut det men vi ville invänta ett klarläggande från arbetsledningen. Och vi delade ju ut det på torsdagen efter att vi fått vår erinran, säger Janne Strannerud.
Posten försvarar sitt agerande med att det inte är brevbärarnas sak att ta ställning till vad som ska delas ut eller inte.
– Det handlar om en grundprincip, att så länge materialet ligger inom lagens ramar så ska det delas ut. Allt som kan uppfattas som rasistiskt eller sexistiskt granskas av våra jurister och när det kommer till postcentralen är det redan godkänt, säger Postens presschef Per Ljungberg.
Men Janne Strannerud tror inte på att jurister går igenom all propaganda som ska delas ut.
– Det har man ju hört förr, det är sådant som bara sägs, säger Janne Strannerud.
Brevbärarnas fackförbund Seko är mycket kritiskt till företaget.
– Jag tycker absolut inte att Posten har agerat på ett bra sätt. De vägrade ju inte att dela ut det, utan väntade bara för att avvakta ett godkännande, säger Patrik Höglund, ordförande för Postklubben i Södra Stockholm.
Han tycker att det är helt orimligt att ge brevbärarna en erinran.
– Flygbladet delades ju också ut när de fått besked om att flygbladet godkänts av Posten, säger han till Arbetaren.
Fackförbundet arbetar nu aktivt för att övertala Posten att ändra sig och ta bort den varning som lagts på brevbärarna. Men på Postens huvudkontor i Stockholm säger presschef Per Ljungberg att han inte tror att varningen kommer att hävas.
– Utgångspunkten är att de inte delat ut posten. Jag har inte hört något annat än att det är en erinran som gäller, säger han.
När Nationaldemokraternas propaganda delades ut under torsdagen fick en av brevbärarna avbryta sin postrunda.
– Folk kom ut från husen och sa till honom att den här skiten ville de inte ha och arbetsledningen har sagt att vi har rätt att avbryta om vi känner oss hotade, säger Janne Stannerud.
Att propaganda upplevs som ett arbetsmiljöproblem och en risk har varit aktuellt även under tidigare valår.
– Min stora förhoppning inför nästa val är att man lägger propagandan i kuvert, för då slipper vi som brevbärare att ha någonting med det här att göra, säger Janne Stannerud.
Förra valet varslade syndikalistiska Storstockholms postsyndikat om blockad mot utdelning av propaganda från Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna.
– Det är för att våra medlemmar ska slippa befatta sig med eländet, sade syndikatets Magnus Tarras-Wahlberg till Arbetaren i september 2006.