Tunnelbaneförarna i Stockholm får förlängda arbetsdagar när MTR inför så kallade delade tjänster. Men införs tjänsterna sätter syndikalisterna tunnelbanan i blockad, säger Jonas Grönvik från syndikalistiska Driftsektionen för Stockholms tunnelbana.
Företaget MTR, som driver Stockholms tunnelbana, vill göra den mer kostnadseffektiv. Ett led i detta är att efter årsskiftet återinföra så kallade delade tjänster för tunnelbaneförarna.
Med de nya tjänsterna delas förarnas arbetsdag upp i två delar med ledig – obetald – tid emellan. Ett system som avskaffades 2002 efter en överenskommelse mellan Seko och dåvarande entreprenören Veolia.
Jannis Konstantis, ordförande i Sekoklubben i tunnelbanan minns hur det var när de delade tjänsterna gällde och är stenhård motståndare till att de återinförs.
– Man hade inget liv. Man kom på morgonen, jobbade från sju till elva, sedan fick man driva runt på stan bara för att vänta på att få jobba igen på kvällen. Man ägs av arbetsgivaren, säger Jannis Konstantis, ordförande Klubb 119.
Beskedet om MTR:s planer har väckt stort missnöje hos de två största fackföreningarna bland förarna, Seko och SAC, som är överens om att de nya tjänsterna i för hög grad påverkar de anställdas privatliv negativt.
Den syndikalistiska driftsektionen i tunnelbanan, DSTS, säger till Arbetaren att den kommer att sätta de nya tjänsterna i blockad om de införs.
– Vi kommer att varsla våra medlemmar, samt oorganiserade förare. Ingen av våra medlemmar kommer att köra de ”smittade” turerna, säger Jonas Grönvik från DSTS.
Enligt facken har MTR velat införa tjänsterna ända sedan företaget tog över driften i slutet av förra året.
Hittills har majoritetsfacket Seko konsekvent sagt nej, men för två månader sedan tecknades ytterligare ett kollektivavtal för tunnelbanan – mellan MTR och fackförbunden ST och Saco Trafik & Järnväg – som godkänner de kontroversiella tjänsterna.
– Det här är något som ST:s medlemmar tycker är bra. Det finns absolut inte något tvång, men går man med på en delad tjänst så har man möjlighet till en väsentligt bättre lön, säger Maria Olwæus, om-budsman på ST.
Enligt avtalet ska de nya tjänsterna vara ”frivilliga” och för att inte konkurrera med det rådande avtalet så gäller det nya bara ST:s och Sacos medlemmar.
Endast ett femtontal tågförare är anslutna till ST och inga till Saco, vilket innebär att MTR i dagsläget saknar personal-underlag för att införa delade tjänster.
Men Seko och SAC är oroliga för att nyrekryterade förare indirekt kommer vara tvungna att ta tjänsterna för att deras provanställningar ska förlängas.
– Nu har MTR rekryterat nya förare, som blivit tillsagda att de får göra sig beredda på att jobba delade tjänster. Vi ser det här som ett första steg i en process för att på sikt införa delade tjänster för alla. Nu får de in en kil och de kan bryta ned villkoren och kollektivavtalen, sä-ger Jonas Grönvik från DSTS.
När ett kollektivavtal skrivs på ett område ska det, enligt lag, gälla för hela kollektivet. Maria Olwæus anser inte att den nya avtalet konkurrerar med Sekos, men Seko gör en annan tolkning av ST:s agerande.
– Vi fördömer dem och vi säger till våra medlemmar att man inte får ta eller behöver ta de här tjänsterna. Vi betraktar ST som en gul fackförening som sluter avtal som bara gagnar arbetsgivaren och inte de anställda alls, säger Jannis Konstantis.
Enligt både SAC och Seko har de ST-anslutna förarna varit mycket kritiska och flera ska ha lämnat fackförbundet.
Några avhopp har inte Maria Olwæus inte hört talas om, hon säger att de delade tjänsterna tvärtom har varit förordade av majoriteten av ST-medlemmarna på arbetsplatsen. För Jonas Grönvik i DSTS är det dock inte så förvånande.
– De går ju helt arbetsgivarens ärenden, men ST organiserar ju också arbetsledare och chefer, då är det inte så konstigt att de är för delade tjänster, eftersom det underlättar för dem.