En ny studie i kulturgeografi från Lunds och Umeås universitet har kartlagt omflyttningen i Stockholm, Malmö och Göteborg mellan åren 1986 och 2001.
Studien visar att den så kallade gentrifieringen, som innebär att människor med högre inkomster flyttar till ett område där det tidigare bott människor med lägre inkomster, ökar och är mycket mer utbredd än vad man tidigare trott. Exempel på områden som gentrifierats är Majorna i Göteborg och Södermalm i Stockholm.
Karin Hedin, en av forskarna bakom studien, beskriver utvecklingen som skrämmande.
– Den här boendesegregationen ligger ju till grund för andra former av segregation, till exempel i skolan. Och har man inte några naturliga mötesplatser där olika grupper i samhället möts, påverkas sammanhållningen i samhället, säger hon.
Gentrifiering sker enligt studien i områden av alla inkomstklasser, men framförallt har områden som redan har en hög inkomstnivå blivit ännu rikare genom inflyttning. Andelen låginkomsttagare har också ökat i redan fattiga områden genom att fler med låga inkomster flyttat dit – så kallad filtrering.
Utvecklingen har skett parallellt med avregleringen av bostadspolitiken, som sattes igång av den borgerliga regeringen i början av 1990-talet. Den innebar bland annat att det statliga stödet till nya hyresrätter slopades, liksom hyreshöjningar och besparingar på bostadsbidrag.
När Socialdemokraterna senare kom till makten igen, återställde de inte bostadspolitiken utan fortsatte i samma spår, konstaterar studien.
Karin Hedin menar att avregleringen har understött segregationen, men hon poängterar att det finns andra bidragande orsaker på lokal och global nivå.
Hon pekar samtidigt på den glidning som skett i politiken, där man nu förespråkar att man ska äga sin bostad och också har gjort det mer lönsamt att göra det.
– När det blir sämre förutsättningar att bo i hyresrätt, så väljer de som har möjlighet att köpa sin bostad kanske i högre grad att göra det än när man hade en stark, blandad allmännytta, säger Karin Hedin.
Aspudden, en närförort ett par tunnelbanestationer från Stockholms central, är ett område som många stockholmare upplever håller på att gentrifieras.
Där bor Ola Bergner Schubert, som har varit engagerad i ett nätverk för att rädda det gamla badhuset i området från rivning. Han har även kandiderat för ett ideologiskt neutralt parti i kommunvalet, som vill verka för mer direktdemokrati i fullmäktige.
Enligt Ola Bergner Schubert har det varit en ganska påtaglig utveckling i Aspudden sett till vilka som flyttar till området.
På senare år har många hyresrätter i området omvandlats till bostadsrätter, en utveckling som framför allt de borgerliga partierna i Stockholms kommun drivit på.
– När vi flyttade hit runt 2003 så var det ganska billigt att köpa lägenheter här. Det var ju mycket arbetarklass som bodde där tidigare, säger han.
Nu upplever han det som att alla som flyttar till Aspudden nu är välbärgade; en övre medelklass.
– Jag tycker att det är lite synd att man får en väldigt likartad medelklass. Jag tycker om när det är lite skillnader på människor, jag skulle vilja se en mer blandad miljö.
Hadar Cars, folkpartistisk ledamot och vice ordförande i Stockholms kommunfullmäktige, har en lite annan syn på segregationen. I hans mening är den en konsekvens av en avreglerad och rättvis bostadspolitik.
– Jag tror det är bra med en marknad även på bostäder. Men det får aldrig vara en bostadsmarknad som inte tar hänsyn till sociala förhållanden, säger han.
Vad tror du att segregationen får för effekt på samhället i stort?
– Jag tror den visar på att lika barn leka bäst. Att man drar sig till grupper som man känner släktskap med av olika skäl; åldersmässigt, inkomstmässigt, invandrargrupper. Det finns nackdelar med det, men det är inte orimligt att människor vill ha det så.
Tror du att det är bra för samhället att det blir så?
– Jag tror att människors val måste man på något sätt respektera. Vad är alternativet? Ska man flytta ut människor från områden och säga att här får man inte vara?
FAKTA Filtrering och gentrifiering
• Filtrering är motsatsen till gentrifiering – när ett område får sämre underhåll och lägre status till följd av att andelen låginkomsttagare blir fler i ett område.
• Gentrifiering är en process som innebär att människor med högre inkomst och/eller klassbakgrund flyttar till stadsdelar där det tidigare framför allt bott människor från arbetarklassen. Som en följd av det blir bostadspriserna högre, och låginkomsttagare trängs ut från området.