Småföretag inom städ och restaurang har hittat en ny affärsidé, nämligen att sälja arbetstillstånd kopplade till att företaget falskt intygar att ett anställningskontrakt ingåtts. Tillstånden kostar enligt en granskning gjord av DN Ekonomi från 30 000 kr och uppåt.
Arbetskraftsinvandringslagen, som alliansen infört, har gjort det lättare för arbetare från andra länder att få ett lagligt uppehållstillstånd i Sverige och därmed hävda sina rättigheter. Tidigare, när alla gästarbetare utan asylskäl var hänvisade till en illegal närvaro i landet, var arbetskraften ännu lättare att utnyttja. Då kunde arbetsköpare bussa polisen på den som organiserade sig för högre lön eller andra förbättringar. Men lagen har hela tiden haft den bristen att den ger arbetsköparen makten att utfärda uppehållstillstånden, och att lika godtyckligt dra in dem.
Detta har skapat en marknad där priset styrs av utbud och efterfrågan. Gästarbetaren köper ett intyg på en påstått vit anställning. Väl på plats blir det till att söka jobb. Med lite tur blir anställningen vit och med fackligt avtal, annars svart och med mer osäkra villkor.
Även när anställningen är vit kommer arbetstagaren att hamna i en stark beroendeställning till företaget som utfärdat arbetstillståndet. Upphör anställningen och ingen ny hittas väntar utvisning. Detta blev verklighet för två syndikalister som efter en facklig konflikt sades upp från en underentreprenör till nöjesetablissemanget Berns i Stockholm. Efter flera månaders blockad för att återfå anställningarna utvisades medlemmarna då underentreprenören meddelat Migrationsverket att anställningen upphört.
Enligt DN beviljades det närmare 8000 arbetstillstånd för gruppen ”utan krav på särskild yrkesutbildning” under förra året, det första år som lagen varit i bruk. För att arbetstillstånd ska beviljas måste företaget skicka ett skriftligt anställningserbjudande till Migrationsverket där en avtalsmässig lön intygas. Erbjudandet måste även attesteras av en fackförening.
Stämmer intygat anställningserbjudande och uppgiven lön är det ingen risk för dumpning. Stämmer det inte, och lönen i realiteten blir mycket lägre än intygat, blir läget ett annat. Den gästarbetare som vänder sig till fack eller myndighet för att få rättning riskerar att bli av med jobb, uppehållstillstånd och sedan utvisas.
Gästarbetarna kommer för att arbeta i branscher där det ofta fuskas med andra löner och arbetsvillkor än vad som avtalats i kollektiva uppgörelser. Det blir svårt för facket att kontrollera dessa uppgörelser i kaoset av småföretag med underentreprenörer och uthyrd personal. Lagen innebär nya möjligheter att skapa ordning.
Intygen på anställningserbjudanden till Migrationsverket måste facket betrakta som en bindande uppgörelse för gästarbetarens arbetsvillkor. Om en anställd fått ett intyg som inte stämmer med verklig utbetalad lön gäller för facket att organisera. Även om många anställda inte vågar bråka om lönen medan uppehållstillståndet fortfarande är tidsbegränsat och knutet till ett enskilt jobb, kan facket vänta med konflikt tills medlemmen har en tryggare sits.
På Migrationsverket ligger nu tusentals intyg på avtalsmässiga löner, undertecknade av facket. En fantastisk dokumentation för branscher där både skriftliga anställningsavtal och lönespecifikationer annars är sällsynt. Nu är det dags för de fack som skrivit under att ta ansvar, att kontrollera att alla verkligen fått både jobb och betalt.