Från den 1 december 2010 tar Arbetsförmedlingen över ansvaret att påskynda nyanlända flyktingars etablering på arbetsmarknaden. Detta ska göras genom arbetspraktik, kortare yrkesutbildningar eller liknande aktiviteter.
Vid en presskonferens för ett år sedan sade integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, FP, att huvudpoängen med den nya lagen var att nyanlända flyktingar skulle få en ersättning som visar att det är lönsamt att anstränga sig.
Ersättningsnivån skulle vara så hög att det endast i undantagsfall skulle bli aktuellt med kompletterande försörjningsstöd, alltså socialbidrag. Detta då försörjningsstöd enligt regeringen minskar incitamenten att arbeta.
Enligt den nya lagen om etableringsstöd ska flyktingar lotsas in på arbetsmarknaden av Arbetsförmedlingen.
För deltagandet kommer de att få en etableringsersättning under max två år, som tillsammans med etableringstillägg och bo-stadsersättning ska täcka deltagarnas primära behov.
Nyamko Sabuni menade att lagen tydliggjorde regeringens arbetslinje. Alltså den linje som alliansen i sin retorik menar utgör en motsats till ”bidragslinjen”.
Men ersättningen är så låg och systemet så krångligt att ersättningen inte kommer att räcka till försörjning.
Majoriteten av alla flyktingar kommer att behöva söka socialbidrag. Detta menar utredaren Anette Agenmark på avdelningen för stadsövergripande sociala frågor på social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholm.
Enligt henne så kommer många flyktingar inte att bli beviljade en av de ekonomiska byggstenarna i systemet – bostadstillägget. För att få bostadsersättningen måste man nämligen ha ett första handskontrakt eller ett av hyresvärden godkänt andrahandskontrakt.
– Här i Stockholm finns det ingen flykting som lever upp till det kravet, säger Anette Agenmark.
I Stockholm och i andra större städer saknar majoriteten av alla flyktingar egen bostad. I stället är de inneboende, hotellboende eller har icke godkända andrahandskontrakt.
Anette Agenmark beskriver en rad andra scenarier då flyktingar kommer att behöva söka hjälp hos de sociala myndigheterna för att klara sig.
I skarven mellan att Migrationsverket har utfärdat uppehållstillstånd och att den nyanlände ska in på Arbetsförmedlingen så kommer det att uppstå ett glapp på minst 19 dagar då denne står helt utan ersättning. Sedan följer en uppstartsperiod med samtal hos Arbetsförmedlingen på högst två månader då personen bara har rätt till 75 procent av etableringsersättningen, alltså 5 082 kronor i månaden vid 100-procentigt deltagande.
När uppstartsperioden, då en så kallad etableringsplan ska upprättas, är slut följer själva arbetspraktiken som kan vara i upp till två år.
Då är etableringsersättningen 308 kronor per dag vid heltid. För den som bara kan medverka på deltid sjunker månadsersättningen proportionerligt mot deltagandet. Om en nyanländ till exempel är sjuk och bara kan arbeta 50 procent, sjunker beloppet till 154 kronor och månadsersättningen blir alltså bara 3 388 kronor.
För att klara sig kommer dessa personer sannolikt att behöva söka försörjningsstöd.
Som komplement till ersättningen kan en flyktingfamilj med barn få ett barntillägg på 800 kronor per barn. Men även barntillägget sänks proportionerligt beroende på hur mycket föräldrarna deltar.
– Man tappar ju incitamentet att de inte ska hamna i socialbidragstagande. I och med det här missar man tanken på att flyktingar skulle bli självförsörjande. De allra flesta kommer att behöva komma till oss, säger Anette Agenmark.
Hon tycker att tanken bakom den nya reformen egentligen är god. Men att systemet är så pass krångligt och ersättningen så låg att flyktin-garna inte kommer att klara sig.
– Jag tror inte heller att regeringen har tänkt på vilken stor administration det här kräver. Varje försörjningsstöd föregås av en rigorös utredning.
Men på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm hyser man inte samma oro. Marie Linnell Persson, chef för avdelningen integration och etablering, säger att hon ser fram emot den nya reformen.
– Etableringsersättningen är på 308 kronor om dagen och bedömningen är ju att man ska klara sig på den ersättningen, säger hon till Arbetaren.
Hon menar att om samspelet mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Länsstyrelserna och kommunerna fungerar så kommer reformen att bli lyckad.
– Framgångsfaktorn ligger i ett bra samarbete mellan alla aktörer.
FAKTA Etableringsersättning
• Etableringsersättning beviljas av Arbetsförmedlingen vid deltagande i aktiviteter enligt etableringsplan. För deltagande på heltid utgår en ersättning på 308 kronor per dag, eller 6 776 kronor per månad.
• Försäkringskassan kan utöver detta bevilja etableringstillägg. Detta lämnas månadsvis till hushållen och uppgår till 800 kronor per barn som inte har fyllt 11 år och 1 500 kronor per barn som har fyllt elva men inte 20 år. Ersättningen minskar proportionerligt med deltagande och gäller för högst tre barn.
• Försäkringskassan kan också bevilja bostadsersättning, vilket lämnas till den som har en etableringsplan på heltid för den del av bostadskostnaden per månad som överstiger 1800 men inte 5 700 kronor. Vid etableringsplan på 75, 50 eller 25 procent lämnas bostadsersättning i den omfattning som planen gäller.
FAKTA Arbetsförmedlingens egna räkneexempel
• En ensamstående vuxen utan barn
– Ensamstående vuxen utan barn och med boendekostnad på 5 000
– Etableringsersättning vid deltagande 308 x 22 = 6 776
– Bostadsersättning 5 000-1 800 = 3 200
– Totala ersättning per månad 9 976 kronor
• En ensamstående vuxen som är sjukskriven 50 procent
– Ensamstående vuxen sjukskriven 50 procent och med boendekostnad på 5 000
– Etableringsersättning vid deltagande 154 x 22 = 3 883
– Bostadsersättning 5 000-1 800 = 3 200 x 0,50 = 1 600
– Totala ersättning per månad 4 988 kronor
• En familj med två små barn där en vuxen deltar i upprättande av etableringsplan på 100 procent
En familj med två vuxna och två små barn under elva år, där en vuxen medverkar till upprättande av etableringsplan (den andra är arbetslös och har inte rätt till etableringsinsatser, är arbetslös och har nuvarande introduktionsersättning). Den medverkande personen får etableringstillägg för barnen och hushållet har boendekostnader på 7 600 kr får inom etableringsersättning enligt följande:
– Etableringsersättning under medverkan 231 x 22 =5 082
– Etableringstillägg 800 x 21 = 600
– Totala ersättning per månad 6 682 kronor
• I samtliga exempel räknar Arbetsförmedlingen med att de nyanlända ska kvalificera sig för bostadstillägg.