Avsikten med jobbgarantin för ungdomar var att aktiviteten under programmet skulle motsvara den tid som den arbetssökande vill arbeta. Men trots att nästan alla ungdomar söker heltidsjobb visar en ny undersökning från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, att deltagarna i genomsnitt bara är aktiva 14 timmar i veckan.
Ungdomarna ägnade sig framför allt åt att söka arbete på egen hand och bara 3,5 timmar per vecka bestod av organiserade aktiviteter. Sex av tio deltagare mötte arbetsförmedlare eller handledare högst en gång i månaden.
Linton Kennegård från Stockholm är en av de ungdomar som varit inskriven i jobbgarantin. Han deltog i programmet under förra vintern, men hoppade av eftersom han kände att det inte ledde någonstans.
– Man skulle gå dit en gång i veckan, men det var ingen närvaroplikt. Vi satt i något som liknade en skolsal och allt de förklarade var självklarheter. Det kändes som högstadiet. Man blev behandlad som ett barn. Det var CV-skrivning och workshops. Resten av tiden skulle man sitta på deras hemsida och söka jobb på egen hand. De hade en lista där man skulle skriva i hur många jobb man hade sökt. Men det var ingen som kollade att man verkligen sökte några jobb så alla skrev upp 20 jobb i veckan, säger han.
I jobbgarantin kan det även ingå praktik, men enligt IFAU:s undersökning är detta relativt ovanligt. Bara 14 procent av ungdomarna uppgav att de praktiserat den senaste veckan.
– De ville att man skulle ha praktik, men man vill ju inte arbeta gratis. Jag vill hellre ha ett riktigt jobb, säger Linton Kennegård. Jag har en morbror som är 50 bast och har blivit av med sitt arbete som telemontör. Nu har han praktik på ett företag som arbetar med att riva ut gamla storkök. Han lyfter tunga diskmaskiner och köttkvarnar med sin trasiga rygg och får betalt i a-kassepengar. Företaget som han är på tar in nya praktikanter var sjätte månad.
I IFAU:s undersökning uppgav ungdomarna att de i genomsnitt sökte elva arbeten per månad. Det är två mer per månad än hela gruppen arbetssökande som var inskrivna på förmedlingen under år 2009, och ett arbete mer än deltagarna i fas ett och två i jobb- och utvecklingsgarantin.
– Vissa jobbade arslet av sig med att skriva CV:n och söka jobb. Men de fick ju inga jobb i alla fall, säger Linton Kennegård.
För hans egen del gav inte jobbgarantin någonting.
– Nej, det fanns ju inga jobb för mig som inte har utbildning. Det var alltid 200 andra sökande på samma jobb som var mycket bättre lämpade än jag.
Han anser att det finns bättre sätt att använda statens resurser.
– Varför använder man inte pengarna för att skapa riktiga jobb i stället? Starta ett bygge av nya bostäder. Då får folk riktiga jobb samtidigt som det skapas nya bostäder vilket också behövs. I stället för att ha ett program som tvingar en att sitta vid en dator och söka jobb som man ändå är för underkvalificerad för att få. Jag hörde till exempel att när Åhléns söker kassapersonal så har de 2 000 sökande på en tjänst. Det beror ju på att det inte finns några jobb.
På Arbetsförmedlingens programenhet känner tjänstemännen igen resultatet av IFAU:s studie.
– Rapporten bekräftar den bild som vi har, att vi måste höja aktivitetsnivån. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla kvaliteten, säger Håkan Martinsson, handläggare på Arbetsförmedlingens programenhet.
Han tror att den skenande ungdomsarbetslösheten kan vara en bidragande faktor till de brister som undersökningen visar.
– En orsak är att det varit en väldig volymökning sedan det här programmet startade. Nu är det närmare 47 000 deltagare som är inskrivna i programmet och det har skapat svårigheter för Arbetsförmedlingen att hålla en tillräckligt hög kvalité med så många deltagare, säger Håkan Martinsson.
FAKTA Unga och jobb
• Jobbgarantin för ungdomar är ett arbetsmarknadspolitiskt program för ungdomar 16–24 år som varit inskrivna vid Arbetsförmedlingen som öppet arbetslösa i tre sammanhängande månader.
• Sverige har högst ungdomsarbetslöshet i Norden, enligt en rapport från Nordiska ministerrådet. Bland ungdomar under 25 år ligger den på 29 procent. Norge är bäst i Norden med en ungdomsarbetslöshet på 9 procent.