Det är fortfarande mörkt när tjänstemännen på Systembolagets huvudkontor i Stockholm börjar anlända till arbetet på måndag morgon. Men när de går in måste de passera ett tjugotal sjungande demonstranter, representanter för kampanjen Rättvis Vinhandel 2011. Med i kampanjen och i snön utanför huvudkontoret står representanter för det sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke. Strax ska de hålla ett möte med systembolagets ansvariga för CSR – ”Corporate Social Responsability” eller Företags sociala ansvar – Lena Rogeman.
– Jag tror att det är givande att de träffar oss personligen. Det kan öppna dörren för ett framtida ökat deltagande, säger Dawid Afrika, facklig representant för Sikhula Sonke.
Systembolaget har inlett ett arbete med att ta fram en uppförandekod för sina underleverantörer, men kampanjen anser att koden är för vag och planerna för uppföljning otydliga.
– Vi vill applådera initiativet med CSR, men det måste klargöras vem arbetet riktas mot. Inkluderas de anställda blir det bra, men riktar sig programmet mot konsumenter och underleverantörer har det misslyckats innan det inletts, säger Dawid Afrika.
Han är själv vinarbetare och berättar att lantarbetarna i Sydafrika arbetar under slavliknande villkor. Löner som inte går att leva på och bostadskontrakt som upphör vid anställningens slut är två stora problem. Fackföreningarna är med få undantag antingen motarbetade eller förbjudna på vingårdarna. Nu kräver fackföreningen att Systembolaget ska tvinga underleverantörerna att tillåta fackföreningar att verka på vingårdarna. Vidare anser den också att arbetarnas ska inkluderas i CSR-arbetet och uppföljningen av uppförandekoden.
– Lantarbetarna arbetar under mycket svåra förhållanden och förtjänar att bli delaktiga i dialogen. Som största importör så kan Systembolaget spela en viktig roll i säkrandet av drägliga arbetsvillkor.
Systembolagets Lena Rogeman säger efter mötet att hon är mycket nöjd med Sikhula Sonkes besök och att fackföreningens representanter ingav stort förtroende. Hon vill inte svara på frågor direkt utan skriver i ett mejl att hon anser att Systembolaget redan i dag tar sitt ansvar.
– Vad gäller underleverantörer till Systembolaget så är det naturligtvis självklart att de ska följa de lagar och regler som gäller. Systembolaget kommer också framöver att följa upp att så sker ännu mer aktivt, skriver hon.
Hon meddelar också att Systembolaget ännu inte tagit ställning till fackföreningens krav. Mötet innebär inte heller inledningen på ett tätare samarbete.
– Vi för dialog med ett stort antal intressenter i dessa frågor varav Sikhula Sonke är en. Vi fortsätter att arbeta enligt vår långsiktiga plan, skriver Lena Rogeman.
Kampanjen Rättvis Vinhandel 2011, som består av fackföreningar och solidaritetsorganisationer, inledde sitt arbete i slutet av förra året (se Arbetaren nr 48/2010). Kampanjen har tidigare kritiserat Systembolagets brist på intresse för dialog med lokala fackliga företrädare. I den referensgrupp som diskuterat uppförandekoderna har dessutom bara representanter för vinföretag och distributörer ingått. Detta har fått kampanjen att misstänka att Systembolaget egentligen bara är intresserat av CSR-arbetet av marknadsföringsskäl.
– Jag tycker också att Bolaget borde ta debatten offentligt. Nu sker den bakom stängda dörrar, säger Emy Åstrand från kampanjen, där hon står utanför Systembolagets huvudkontor.
Hon upplever ändå att kampanjen hittills varit väldigt lyckad. Förutom ett bra gensvar från konsumenterna har också ett seminarium genomförts under veckan. På fredag kommer kampanjen med representanterna från Sikhula Sonke att möta de politiska partierna i ett riksdagsseminarium. Nu förbereds möten med de svenska LO-facken.
– Just nu känns det hoppfullt. Vi har också fått större kraft bakom frågorna när vi på plats haft arbetare som plockar de faktiska druvorna.